Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 13 decembrie pe Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. A fost primul poet român, primul traducător în limba română a mai multor cărți bisericești, dar și scrieri și însemnări din alte limbi. A fost unul dintre cei mai mari poligloți ai vremii sale.
Acesta s-a născut în anul 1624, în cetatea Sucevei și a primit numele de Dimitrie. În primii ani, a învățat acasă ca mai apoi să meragă la Iasi, la Colegiul inființat de domnitorul Vasile Lupu și care aparținea de Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi.
După aceea, Dimitrie la Liov, unde va învăța carte în cadrul Școlii Frăției Ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului”. Aici este și locul în care Dimitrie învață mai multe limbi străine printre care se număra: limba slavona bisericească, polona, latina dar și greaca. Așa a ajuns să fie unul dintre cei mai mari poligloți ai acelor timpuri.
Aproape de mijlocul celui de-al XVII-lea secol (1649), sfântul se călugărește la Mănăstirea Probota, unde va primi și numele de Dosoftei. Nouă ani mai târziu, în 1658, Dosoftei este ales și hironit ca episcop al orașului Huși, iar mai apoi ca episcop al orașului Roman. În 1671, Dosoftei devine mitropolit al Moldovei.
Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea, fiind cunoscut ca primul poet naţional, primul traducător în limba română al cărţilor de slujba religioasă, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător în româneşte al unor cărţi din literatura dramatică şi istoria universală, primul cărturar român care a copiat documente şi inscripţii.
Mai este cunoscut drept o personalitate a vieţii culturale şi spirituale româneşti şi pentru traducerile sale din literatura patristică şi pentru contribuţia sa la formarea limbii literare româneşti.
În 1686, în urma campaniei de retragere din Moldova, soldaţii polonezi au luat cu ei ca ostatic şi pe mitropolitul Dosoftei. Rămâne în exil până la sfârşitul vieţii. A trecut la cele veşnice pe 13 decembrie 1693. A fost înmormântat la Biserică „Naşterea Domnului” din Zolkiew (Ucraina).