Calendar creștin 5 ianuarie: Sfântul mucenic Teopempt episcopul

Raluca Ogaru    Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
04/01/2019, 15:12
Calendar creștin 5 ianuarie: Sfântul mucenic Teopempt episcopul
Calendarul creștin îl prăznuiește azi, 5 ianuarie, pe Teopempt

Calendarul creștin ortodox arată că azi, 5 decembrie, îl prăznuim pe sfântul mucenic Teopempt episcopul, cel care s-a săvârșit prin sabie. De asemenea, azi se pomenește și sfânta Sinclitichia, cuiosul părinte Grigorie cel din Acrita, cuviosul părinte al nostru Fostirie, sfântul mucenic Sais, care a fost înecat în mare, mucenicul Teoid, călcat în picioare de oameni, cuvioasa Domnina, Tatiaa, dar și sfântul noul cuvios mucenic Romano cel din Carpensia.

Această sfântă era de neam ales, bogată şi evlavioasă; şi mulţi tineri o cereau în căsătorie pentru frumuseţea ei înfloritoare şi pentru averea ei cea multă. Dar ea îşi înălţa tot mai mult dorul către Dumnezeu. Pentru aceasta a părăsit cu totul grijile lumeşti şi şi-a dat toată silinţa spre adăugirea îmbunătăţirii sufletului, prin înfrânare. Biruind deci pe vicleanul luptător diavolul, s-a mutat cu mintea către Dumnezeu, mai înainte de despărţirea de trup. Dar aproape de sfârşitul vieţii sale, iar a ispitit-o vicleanul. Întocmai ca pe Iov, acoperind-o cu bube, cu răni şi cu viermi, care îi mâncau trupul. Tăria sufletului însă nu i-a slăbit, ostenelile nu le-a părăsit şi cu luptă bărbătească a trăit până la 80 de ani, când a răposat în pace, dându-şi sufletul în mâna lui Dumnezeu şi luând cununa biruinţei cu sfinţii, se spune despre Sinclitichia.

Calendar creștin 5 ianuarie- Sfântul mucenic Teopempt

Episcopul Teopempt a trăit în zilele împăratului Dioclețian, în anii 290. Dioclețian s-a ridicat asupra creștinilor, iar atunci, Teotepmt a fost primul care a mărturisit credința și cuvântul lui Hristos, mărturisind că este Dumnezeu. După aceasta, împăratul s-a supărat și l-a aruncat pe episcop într-un cuptor cu foc, întâi de toate i-a scos un ochi și i-a dat otravă. După toate acestea, Teotempt a rămas în viață, prin credința în Domnul. Din păcate, a mai fost supus altor chinuri teribile, iar apoi i s-a tăiat capul.

Mucenicul Teotempt și Teonida
Mucenicul Teopempt și Teona

„Pana cand, ticalosule, ai inima inchisa, si nu cunosti pe Dumnezeul cel adevarat, in Care eu cred? Acela mi-a dat mie putere si tarie. Cata vreme te voi birui, voi socoti nimic toate chinurile”, i-a spus Teopempt lui Deoclețian.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×