De multă vreme este recunoscut în România mersul cu ploconul la profesorii în perioadele în care fie se sărbătorește femeia, fie profesorul. Ca în niciun alt an, de 8 Martie, autoritățile reamintesc ferm că un astfel de gest este interzis, iar cadrele didactice care primesc bani sau bunuri de la copii sau părinți pot fi sancționate.
Potrivit codului etic al profesorului, intrat în vigoare în 2018, aceștia nu au voie să primească de la elevi sau părinții lor altceva decât un dar simbolic, spre exemplu flori, mărțișoare sau felicitări. În unele școli, interdicțiile sunt prevăzute și în regulamentele interne.
Un director dintr-o școală din Brăila a semnalat situația îngrijorătoare punând afișe în unitatea de învățământ cu aceste reguli și a organizat chiar și ședințe cu părinții pentru a-i anunța despre noile interdicții. În cazul în care nu se respectă prevederile Codului, profesorii pot fi sancționați disciplinar de către Consiliul Profesoral. Cadrul didactic care încalcă regulamentul poate fi penalizat cu observație scrisă, diminuarea salriului ori chiar desfacerea contractului de muncă în situații deosebite.
În Capitală, se pare că situația este roz, căci nu s-a aplicat nicio sancțiune. Cu toate că la Inspectoratul Școlar din București s-au înregistrat până acum câteva reclamații ale părinților, nu a fost penalizat niciun cadru didactic. „Profesorii nu au voie să primească bani sume de bani de la părinţi sau alte bunuri materiale consistente de la aceştia. Suntem într-o perioadă în care un mărţişor, o floare, nu reprezintă o problemă„, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București pentru PRO TV, Marina Manea.
Părinții nu se sfiesc să recunoască, iar profesorii să primească, deși practicile sunt interzise atât prin Codul de Etică, cât și prin Regulementul de ordine interioară a școlilro. „Sancţiunile sunt aplicate în astfel de situatii de instituţiile abilitate, prin avertismente, reducerea din salariu, până la desfacerea contractului. Au fost si situatii mai grave, fapte de coruptie pe care le-au gestionat instituţiile abilitate ale statului”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.