Boris Johnson vrea să ofere o lecție Uniunii Europene și va face foștilor aliați „o ofertă pe care o acceptă sau nu”

Boris Johnson va prezenta, luni, principalele linii ale politicii sale după despărțirea Regatului Unit de Uniunea Europeană, intenționând să clarifice poziția britanicilor facă de foștii parteneri europeni.

Boris Johnson a prins curaj

Presa britanică notează, în anticiparea discursului premierului britanic, că Johnson va avea o atitudine fermă față de UE și nu va accepta niciun compromis. „Boris transmite UE: niciun fel de concesii”, titrează Sunday Express și adaugă că „premierul spune Uniunii Europene: No, Non, Nein!”

Astfel, Boris Johnson ar urma să le propună foștilor parteneri în discursul său „o ofertă pe care o acceptă sau nu”, mai spune cotidianul britanic. Se pare că liderul de la Londra va propune celor de la Bruxelles să aleagă între un „acord de liber schimb similar celui încheiat cu Canada sau un acord după modelul celui încheiat cu Australia”.

Mai mult, Johnson este gata să riște tot, inclusiv revenirea la controalele la frontiere, dacă nu va obține ce dorește, a declarat o sursă guvernamentală agenției Press Association, notează incont.stirileprotv.ro.

Schimbarea de atitudine a premierului britanic s-ar datora, spun cei de la Sunday Telegraph – „tentativelor Uniunii Europene de a contracara acordul comercial” pe care Marea Britanie ar urma să îl încheie cu UE pe baza termenilor acordului negociat de premierul de la Londra la finalul lunii octombrie 2019. Potrivit ziarului, Johnson s-a arătat „furios în particular”.

Premierul britanic nu mai acceptă compromisuri

„Bruxellesul a cerut Regatului Unit să acorde acces la zona sa de pescuit, să se alinieze normelor economice europene şi să lase frontierele deschise liberei circulaţii”, scrie Sunday Express.

Ministrul de externe britanic Dominic Raab a încercat să mai aplaneze situația și a declarat duminică la postul Sky News: „Sunt convins că UE va dori să-şi respecte angajamentul în favoarea unui acord de liber schimb de tipul celui încheiat cu Canada”.

Ministrul britanic este de părere că acest acord este „cel mai bun din categoria sa”, dar şi „o oportunitate de tip win-win”, adăugând: „am preluat controlul asupra legilor noastre, nu am făcut-o pentru a ne alinia normelor Uniunii Europene”.

Rămâne de văzut cât de mult va fi dispus Johnson să riște prin prezentarea sa, însă cu certitudine va adopta un discurs conform cu noul statul al marii Britanii de după Brexit.