Dar dincolo de această tihnă aparentă, întinderile nesfârşite ale Bărăganului se spune că ascund comori vechi îngropate, dar şi blesteme crunte care au căzut peste cei care au avut îndrăzneala să caute aurul.
Blestemul comorilor din inima Bărăganului. Fântâna morţii
Oricine calcă în localitatea Movila, indiferent cu ce treabă s-ar afla, aude mereu de la localnici povestea ulciorului cu monede de aur. Se pare că, pe vremea comunismului, un localnic ar fi găsit comoara, dar, darnic din fire, nu a ţinut-o doar pentru el, ci a împărţit-o cu vecinii. Potrivit legendei, Miliţia a auzit de gestul bărbatului şi, drept pedeapsă, le-a luat bieţilor ţărani toată bogăţia.
Ciudat este că nici în acest moment nu se ştie unde se află acele monede… Şi tot în Câmpia Bărăganului pluteşte şi acum legenda fântânii blestemate. Istoria vorbeşte despre un sătean pe nume Prepeliţă, care a găsit tot monede de aur, de ordinul sutelor, de care însă nu a povestit la nimeni. Numai că, în timp, localnicii au observat cum bărbatului îi merge din ce în ce mai bine, şi-a construit case, se lăuda cu cele mai bogate turme şi se îmbrăca după ultima modă. Bucuria n-a ţinut prea mult, pentru că blestemul aurului şi-a spus cuvântul.
Prima dată, fără niciun motiv, soţia săteanului s-a aruncat în fântână şi, la doar câteva săptămâni, ginerele său a sfârşit la fel de tragic. Dar nenorocirile nu s-au oprit aici. Când ginerele a făcut un an de când a trecut la cele veşnice, fiica lui Prepeliţă s-a spânzurat, iar ştreangul l-a atârnat de aceeaşi fântână care i-a omorât mama şi soţul.