Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pensie specială de 36.000 de lei

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
16/10/2018, 09:29
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pensie specială de 36.000 de lei
Pensie specială pentru Victor Ciorbea

Avocatul poporului, Victor Ciorbea, va avea o pensie specială, după modelul judecătorilor de la Curtea Constituțională. Acesta va putea cumula indemnizația și pensia specială doar pe timpul mandatului, așa cum au aprobat senatorii proiectul de lege.

Suma lunară ce îi va intra în cont lui Victor Ciorbea este de 36.000 de lei. Această măsură a fost adoptată de Parlament pe parcursul anului trecut, însă a fost trimisă pentru reexaminare de președintele statului Klaus Iohannis.

Pensie specială pentru Victor Ciorbea

Luna octombrie a anului 2018 a fost admisă parțial cererea de reexaminarea a proiectului de Lege de organizare și funcționare a Avocatului Poporului. O critică a acestei măsuri care a mai fost discutată în Parlament a fost aceea că în legea în cauză nu exista nu termen maxim pentru Avocatul Poporului interimar. „Judecătorii Curţii Constituţionale, la data pensionării sau recalculării pensiilor anterior stabilite, beneficiază de pensie de serviciu egală cu 80% din indemnizaţia lor brută lunară. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale şi se impozitează potrivit legii. Se poate observa că legiuitorul a urmărit instituirea unei pensii speciale pentru judecătorii Curţii Constituţionale, în cuantum variabil, prin stabilirea unui procent din indemnizaţia lor brută lunară şi nu prin instituirea celei mai mari pensii aflate în plată indiferent de fluctuaţia nivelului indemnizaţiei brute lunare. (…)

Excepţia stabilită (…) în legea aflată la promulgare încalcă principiul egalităţii consacrat în art. 16 alin. (1) din Constituţie, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile şi obiective cu privire la procedura de stabilire a cuantumului pensiei Avocatului Poporului prin raportare la procedura de stabilire a pensiei judecătorilor Curţii Constituţionale”, a explicat președintele României, Klaus Iohannis. Proiectul a fost adoptat azi, 15 octombrie și de Senat, precizându-se faptul că încetarea mandatului va aduce la numirea Avocatului Poporului într-o funcție de conducere sau execuție pe posturile vacante în cadrul aceleași instituții. Alt act normativ indică înființarea Mecanismului Național de prevenire a torturii și a altor pedepseîn locurile de detenție în cadrul institușiei Avocatului Poporului. Aceste este organizat cu autonomie funcțională, operațională, financiară și de personal.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×