Meteorologii au anunțat risc mare de avalanță în Munții Bucegi! Valul de ninsori din ultimele zile, prezent la munte, a venit cu o nouă atenționare din partea experților meteo. Conform spuselor acestora, la altitudini de peste 1.800 de metri este risc de avalanșă, ca de altfel și în Masivul Făgăraș. La multe, în deosebi la altitudini de peste 1.800 de metri, sunt prezăvute noi ninsori, lucru care va accentua riscul de producere de avalanșe.
”Declanşarea avalanşelor este posibilă la supraîncărcări oricât de slabe ale stratului existent. Şi la altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă va creşte şi se va menţine uşor instabil, mai ales pe văile cu acumulări mai însemnate de zăpadă. Declanşările de avalanşe sunt posibile la supraîncărcări slabe, pe pantele cele mai înclinate, iar în cazuri izolate pot fi şi de dimensiuni medii”, a informat ANM.
De asemenea, pe arii restrânse s-a semnalat ceață, asociată cu depuneri de chiciură în Munții Apuseni, dar și în vestul Meridionalilor. În Masivul Făgăraș(Bâlea-Lac), stratul de zăpadă a crescut cu până la 13 centrimetri, iar în Bucegi(Fundata), cu până la 12 centimetri.
Vă reamintim că ultimele 24 de ore vremea a fost geroasă, cerul a fost noros, iar pe arii restrânse și relatinv extinse a nins, cu cantități importante în Carpații Merridionali, acolo unde s-a depus un strat de zăpadă cuprins între 10 și 15 centimetri. Vântul a suflat moderat, cu intensificări de 70-80 de kilometri pe oră, pe creste, și de 40-60 kilometri pe oră, la altitudini intermediare.
Noaptea de luni spre marți, 7 spre 8 ianuarie, a fost cea mai rece noapte a acestui an. În foarte puține zone din țară temperaturile au trecut peste pragul gerului, cea mai mică temperatură înregistrându-se la Obâriștea Lotrului, în Vâlcea, fiind de minus 23 grade Celsius. Totodată, frigul va fi prezent și pe parcursul zilei de marți, 8 ianuarie, iar acestea vor continua până miercuri.