Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a tras un puternic semnal de alarmă și a declarat că întregul sistem de pensii de stat trebuie reformat. În caz constrar, România nu le va putea plăti românilor pensiile peste 20 de ani.
Florin Cîțu spune că sistemul de pensii de stat nu este de ajuns, iar pilonul II trebuie dezvoltat
Florin Cîțu a afirmat că România nu le va putea plăti pensiilor persoanelor care se vor pensiona peste 20 de ani. Totodată, ministrul Finanțelor a ținut să precizeze vineri, 13 decembrie, că nu trebuie să ne încredem numai în pensiile administrate de stat, ci și în pilonul II.
În plus, ministrul este de părere că întregul sistem de stat trebuie reformat, iar pentru asta trebuie luate în calcul mai multe lucruri. Florin Cîțu a mai spus că în momentul de față se caută soluții pentru a plăti pensiile românilor peste 20 de ani.
„Sistemul de pensii trebuie reformat, e clar, şi trebuie să luăm în calcul două lucruri: este o generaţie mare care iese la pensie, şi din spate resursele care vin nu mai sunt la fel de mari, pentru că tinerii care vin decid să nu rămână în România, şi atunci e greu să susţii acest sistem.
Ministrul Finanțelor vrea contribuții mai mari la pilonul II
Vom găsi şi noi soluţii. Soluţia pe care o văd eu este un sistem mai cu contribuţii mai mari către un sistem administrat privat, cu o mai mare distribuire a resurselor către acea parte, căci acolo şi un randament mai mare şi poţi să ai o pensie asigurată.
Dacă rămânem cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul I cu siguranţă nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani, asta este opinia mea”, a declarat Florin Cîţu, conform Agerpres.
Ministrul Finanțelor a mai adăugat că va discuta cu Ministrul Muncii pentru a vedea cum va arăta un nou
sistem de pensii. Florin Cîțu susține că pilonul II de pensii este foarte important și dacă ne dorim un ”sistem sustenabil” nu trebuie să ne bazăm numai pe pensiile de stat.
„Sistemul de pensii administrate privat a suferit în ultimii ani câteva şocuri negative. Eliminarea acestor şocuri negative din sistem nu se va întâmpla peste noapte, dar vom încerca să corectăm chiar astăzi o mare parte dintre inechităţi şi restul anul următor. Sunt costuri de tranziţie pe care nu ni le putem asuma.
Vestea bună este că astăzi, în şedinţa de Guvern de la ora 17:00, se va da o primă citire a ordonanţei cu elementele pe care le vom schimba din Ordonanţa 114 şi cerinţele de capital pentru sistemul Pilon II pentru pensii introduse prin Ordonanţa 114 vor fi eliminate.
Şi acea opţiune de a trece de la Pilonul II la Pilonul I, la care au aderat doar 504 persoane, va fi eliminată. Restul vor fi pe parcursul anului viitor”, a adăugat Florin Cîţu.