Avertisment de tsunami pentru Vanuatu și Noua Caledonie după un cutremur de 7,6 magnitudine

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
05/12/2018, 08:59
Avertisment de tsunami pentru Vanuatu și Noua Caledonie după un cutremur de 7,6 magnitudine
Valurile ar putea afecta zonele din apropierea teritoriului francez din Noua Caledonie.

Oceanul Pacific, de pe coasta de est a Australiei, a fost zguduit azi, 5 noiembrie, de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter. Astfel, oamenii legii au emis un ordin de evacuare, existând un mare risc de tsunami. Valurile ar putea afecta zonele din apropierea teritoriului francez din Noua Caledonie. ”Pe baza parametrilor preliminari ai cutremurelor, sunt posibile valuripericuloase de tsunami pentru coastele situate la 1000 de kilometri de epicentrul cutremurului”, au informat Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific(PTWC). Aceștia avertizează chiar că valurile pot ajunge între 1 și 3 metri înălțime.

Inițial, Comisia din Noua Caledonie a emis un evrtisment pentru tsunami care viza tot teritoriul, cerând „evacuarea imediată” a localnicilor în zonele de refugiu, o dată cu ”aplicarea instrucțiunilor de siguranță”. ”Dacă nu aveți timp să vă pregătiți evacuarea, îndepărtați-vă la mai mult de 300 de m de coastă și/sau ajungeți la o înălțime de peste 12 metri”, a avertizat Direcția pentru Protecția Civilă și Managementul Riscului din Noua Caledonie(DSGR).

După un cutremur de 7,6 magnitudine, autoritățile au emis un avertisment de tsunami pentru Vanuatu și Noua Caledonie

avertisment tsunami vanuatu si nua caledonie dupa un cutremur de 7,6 magnitudine
Oceanul Pacific, de pe coasta de est a Australiei, a fost zguduit azi, 5 noiembrie, de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter.

Ulterior, DSGR a retras avertismentul, precizând că evacuarea nu a fost necesară pentru coasta de vest a țării, îndeosebi pentru capitală, Noumea. Însă, au avertizat locuitorii ca în continuare ”să rămână vigilenți pe întreaga zonă de coastă din cauza posibilelor mișcări anormale ale nivelului de apă.” ”Am activat semnalul de alarmă de-a lungul coastei de est și a tuturor insulelor”, a declarat directorul autorității de apărare civilă a insulelor Eric Backes. Totodată, acesta a subliniat că ”oamenii ar trebui să se îndepărteze de linia de coastă și până la nivelul cel mai înalt sau să meargă la punctele de evacuare construite în fiecare comună”,conform theguardion.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×