Augustin Lazăr critică ordonanța anunțată de Tudorel Toader: „E mai mult una politică decât juridică”

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
21/01/2019, 22:45
Augustin Lazăr critică ordonanța anunțată de Tudorel Toader: „E mai mult una politică decât juridică” GALERIE FOTO
Augustin Lazăr critică ordonanța anunțată de Tudorel Toader

Augustin Lazăr critică Ordonanța de urgență anunțată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, care prevede ca toți cei care au fost condamnați definitiv din 2014 până acum de completele de judecată constituite nelegal să poate beneficia de dreptul de a formula recurs în anulare. Procurorul general al României este de părere că a fost aleasă o cale care este „mai mult politică decât juridică.”

Tudorel Toader a anunțat că în cazul în care va fi emisă Ordonanța de urgență, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la Curtea Supremă, inclusiv cele în care s-au dat achitări. Procurorul general al României susține însă că Legea penală nu poate fi aplicată retroactiv și că ministrul Justiției a ales o cale politică pentru a rezolva problema completelor de judecată și a soluțiilor care au fost date de acestea din 2014 încoace.

Tudorel Toader anunță Ordonanță de urgență pentru procesele de la ÎCCJ din 2014 încoace
Tudorel Toader anunță Ordonanță de urgență pentru procesele de la ÎCCJ din 2014 încoace

Augustin Lazăr critică ordonanța anunțată de Tudorel Toader

„Legea penală nu retroactivează și asta o știe nu numai Curtea Constituțională, nu numai judecătorii Constituționali, care chiar au o jurisprudență în care atrag atenția asupra acestui fapt. Dacă cineva își face timp să o studieze. Și o știe și domnul ministru. Însă, s-ar părea că jocul politic e de așa natură încât trebuie să adopte o anumită cale, care e mai mult politică decât juridică. Ba, juridică eu aș zice că nu prea este, pentru că va fi foarte, foarte dificil să ne explice cineva cum va explica printr-o notă de fundamentare cineva neretroactivitatea legii penale și cum în acest caz legea penală ar trebui să retroactiveze”, a declarat Augustin Lazăr.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×