Aronia și beneficiile ei extraordinare. Te protejează de radiațiile telefonului

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
26/01/2019, 13:16
Aronia și beneficiile ei extraordinare. Te protejează de radiațiile telefonului

Aronia este parte din familia Rosaceae, iar beneficiile ei sunt extraordinare. Nativă din America de Nord, arbuștul a fost adus în Europa de către ruși, fiind cultivat și în Siberia datorită rezistenței sale la frig. Astfel au devenit aceste fructe populare în Germania, Polonia sau Bulgaria.

Aronia crește excelent în pădurile umede și în mlaștini. Aceasta este și o plantă ornamentală, dar principalul său beneficiu este de antioxidant. Pigmentul puternic este dat de antocianine, care este de culoare violet spre negru.

Aronia și beneficiile ei extraordinare

Aronia și beneficiile ei extraordinare. Te protejează de radiațiile telefonului
Aronia și beneficiile ei extraordinare. Te protejează de radiațiile telefonului

Fructele de aronia conțin vitamina P, care ne ajută la fixarea vitaminei C, B1 și B2. Acestea mai au și un conținut bogat de minerale calciu, magneziu, iod, fier, potasiu, fosfor, potrivit doctorulzilei.ro. Aceste fructe au un efect de protejare împotriva radiațiilor.  Există mai multe specii de aronia, printre care: aronia roșie, neagră și violet (purpuriu).

  • aronia roșie: atinge o înălțime de 2-4 metri, uneori poate ajunge chiar și la 6 metri. Lățimea frunzelor au 5-8 centimetri, iar florile sunt de culoare albă sau roz pal, de 1 centimentru lățime. Fructele sunt roșii și au o lățime de 4-10 milimetri, care rezistă și iarna.
  • aronia neagră: atinge o înăltime mai mică, 1-3 metri. Are frunzele mai mici, 6 centimetri, iar culoarea florilor este albă. Fructele acesteia sunt negre și au o lățime de 6-9 milimetri. Aceasta nu rezistă iarna.
  • aronia violet: este o combinație între primele două tipuri, Frunzele au o lățime de 7-10 milimetri și sunt de culoare violet spre negru.

Cercetătorii au demonstrat că fructele aroniei sunt cel mai bogate în antioxidanți dintre toate fructele pădurii. Acestea conțin de 15 ori mai mulți antioxidanți decât merișorul, rodiile sau afinele. „La un test care măsoară capacitatea de absorbție ai radicalilor de oxigen (ORAC), aronia are printre cele mai mari valori -16 062 la 100g. Cu cât fructele de aronie sunt mai închise la culoare, cu atât au mai multe antocianine și antioxidanți.”

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale araniei

  1. Îmbunătățește circulația sangvină și susține sistemul cardiovascular
  2. Ajutor eficient în tratamentul hipertensiunii arteriale
  3. S-a observat și scăderea nivelului anormal de trigliceride și colesterol din sânge, îmbunătățind astfel elasticitatea venelor și arterelor precum și diminuând efectele nocive ale acestora
  4. Ajutor în tratamentul diabetului
  5. Ajutor în probleme gastrice
  6. Util în tratamentul cancerului colo-rectal și mamar
  7. Efect anti-inflamator, anti-viral și anti-bacterian
  8. Susține funcționarea sănătoasă a ochilor
  9. Ajută la slăbit și la regularizarea greutății
  10. Ajută la diminuarea inflamației în cazuri de colită ulcerativă
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×