Bilanțul tot mai mare al persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus i-a determinat pe autoritățile celor peste 164 de state afectate să recurgă la o serie de măsuri de distanțare socială, sperând că astfel vor putea stopa răspândirea bolii. Printre acestea se află și Marea Britanie, unde numărul deceselor a ajuns a ajuns la 144, în vreme ce cazurile confirmate au depășit pragul de 3.275.
În aceste condiții, toate școlile, colegiile universitățile, barurile, restaurantele și cluburile de pe întreg teritoriul Regatului Unit au fost închise pe termen nedeterminat. Izolați la domiciliu, oamenii așteaptă cu nerăbdare ca aceste momente dificile să fie depășite.
Din păcate, însă, veștile nu sunt printre cele mai bune, mai ales dacă ar fi să dăm crezare celor mai recente estimări oferite de specialiști. Concret, măsurile implementate pentru stoparea răspândirii noului agent patogen ar putea rămâne în vigoare pe o perioadă de cel puțin un an, se arată în raportul întocmit de consilieri științifici britanici și dat publicității în cursul zilei de vineri, 20 martie.
„S-a convenit ca o politică de alternare a perioadelor mai mult sau mai puţin stricte de distanţare socială ar putea fi eficientă în vederea opririi numărului de cazuri critice în limita capacităţilor. Aceste măsuri ar putea rămâne în vigoare pe toată perioada anului cel puțin”, se arată în documentul publicat de cei de la Scientific Advisory Group for Emergencies.
Cât despre mult-așteptatul vaccin care să pună capăt epidemiei, cercetătorii susțin că vom mai avea de așteptat până cel puțin în prima jumătate a anului viitor. Asta deși în China au început deja testele clinice pentru un produs ce promite să stopeze răspândirea coronavirusului.
Vești ceva mai bune vin din China, țara unde a fost descoperit agentul patogen denumit științific COVID-19. Oamenii de știință susțin că perioada cea mai dificilă a fost deja depășită, astfel că un eventual al doilea val al epidemiei nu ar trebui să ne îngrijoreze.
Deşi rămân precauţi în ceea ce priveşte riscul cazurilor „‘importate” din alte state, aceştia afirmă că maladia poate fi eliminată în acelaşi mod în care a fost eliminat Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) în 2003. La acea vreme, guvernul a impus măsuri stricte de depistare şi carantină.
„Din punctul meu de vedere, un al doilea val (de coronavirus), o epidemie locală în China, nu ar trebui să ne îngrijoreze foarte tare„, a spus Cao Wei, director adjunct în cadrul Departamentului de Boli Infecţioase al Union Medical College Hospital din Beijing,