Milioane de șoferi sunt în alertă! Aceștia vor putea fi identificați dacă nu au RCA! În cursul zilei de marți, 5 februarie vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară a declarat că șoferii care nu au asigurare ar putea fi identificați foarte simplu, prin intermediul camerelor de la Compania Naționala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Cu ajutorul acestora se poate verifica rovinieta. Directorul CNAIR, Narcis Neaga, a afirmat că tehnic se poate realiza proiectul în cauză, dar există mai multe „sensibilităţi” care l-ar putea opri, în zona supravegherii. Un protocol cu asiguratorii trebuie încheiat întâi de toate.
„Este o idee pe care am preluat-o, nu îmi aparţine, nu am drepturi de autor. Am preluat-o şi este o idee interesantă pe care ar trebui să o discutăm cu CNAIR, pentru a încerca să vedem în ce măsură există posibilitatea şi tehnică şi de realizat tehnic, astfel încât, odată cu citirea numerelor maşinilor şi identificarea lipsei rovinietei, să se facă o matchuire cu bazele de date, astfel încât să se identifice şi maşinile neasigurate prin asigurarea obligatorie RCA”, a spus Cristian Roșu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară. „Din punct de vedere tehnic, se poate. Aş vrea însă să înţelegeţi un context: în jurul camerei există trei actori importanţi. Este CNAIR-ul, care urmăreşte dacă s-a plătit sau nu s-a plătit tariful de rovinietă sau peajul la Feteşti, există Poliţia, care are baza de date, şi există conexiunea realizată prin STS”, a precizat Neaga.
În cursul zilei de 2 februarie anul acesta se anunța alt anunț pentru șoferi! Șoferii pot primi amendă din partea polițiștilor dacă poliția de asigurare RCA este încheiată strict pe numărul mașinii. ”Polița de asigurare RCA conține în mod obligatoriu informații despre: părțile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, limitele maxime de despăgubire stabilite de asigurator, prima de asigurare, clasa bonus-malus și numărul de înmatriculare/înregistrare ori (sublinierea noastră) numărul de identificare al vehiculului, precum și statele în care acest document are valabilitate”, spune articolul 20 din Ordinul 14 din 2011 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor numit pentru „punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.”