ANM anunță record de ninsori și ger: prognoza meteo 19-25 noiembrie

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
19/11/2018, 12:00
ANM anunță record de ninsori și ger: prognoza meteo 19-25 noiembrie
ANM anunță cod galben de ninsori!

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis cod galben de ninsori. Echipajele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au în vizor toate incidentele care vor apărea din cauza ninsorilor și a gerului. „În perioada 18.11.2018, ora 22.00 – 19.11.2018, ora 07.00, pe durata atenționarii Cod Galben de precipitații moderate cantitativ – ninsori, apoi lapoviță și ploaie, s-a actionat pentru gestionarea a 28 de evenimente generate de fenomenele meteo, în special caderi ale copacilor pe carosabil sau autoturisme (19 autoturisme avariate)”, a declarat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

ANM anunță cod galben de ninsoare și ger! Vreme pentru 19-25 noiembrie

Ce mai spun specialiștii în privința iernii din anul acesta? „În lunile noiembrie si decembrie, primele luni ale sezonului rece, este normal sa fie si perioade în care temperaturile noaptea să scadă sub limita gerului, se cunoaşte faptul că în decembrie există o posibilitate foarte mare sa apara perioade în care temperaturile să fie sub 20 de grade. Statistica ne arată că în medie, în luna decembrie, se poate să avem un episod de viscol, iar în ianuarie si februarie, vom cel putin 2 viscole. Oricând ne așteptăm să apară fenomene extreme, manifestări cu aspect violent pe durate şi suprafeţe relativ restrânse pentru că tot am avut asemenea episoade și primăvara, iarna şi în toamnă”, a declarat Florinela Georgescu, director executiv al ANM. Meteorologii au emis codul galben pentru ninsori pentru 30 dintre județele din România, inclusiv n Capitală. Acesta a intrat în vigoare încă de duminică, 18 noiembrie, de la orele 22:00.

„În România, vom avea veri din ce în ce mai călduroase și mai secetoase. Dar, acele perioade de secetă alternează cu perioade cu precipitații excedentare. Chiar și toamna înregistrăm perioade de inundații. Încălzirea globală nu înseamnă doar temperaturi mai mari. Fenomenele de tip supercelulă vor fi specifice în special sezonului cald. Acum ne apropiem de toamnă și vorbim de alternanțe de perioade mai călduroase, urmate de perioade răcoroase. Nu excludem să avem precipitații sub formă de ninsoare în zonele montane”, a specificat directorul Administrației Naționale de Meteorologie. „Au fost ani în care prima jumătate a iernii a fost mai caldă, mai blândă, iar de la jumătatea lui ianuarie am avut fenomene repetate de viscol și căderi de zăpadă”, a mai spus acesta.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×