Cancelarul german Angela Merkel și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au purtat zilele acestea discuții la Moscova cu privire la diferitele crize care au loc pe glob, în special tensiunile care au escaladat între Statele Unite ale Americii și Iran.
Convorbirile dintre cei doi lideri au avut loc la Kremlin și s-au concentrat nu numai pe desfășurarea evenimentelor din Iran, dar şi pe conflictele din Libia şi Siria, arată Agerpres, citând presa din străinătate.
Cu această ocazie, cancelarul german a ținut să precizeze la sosirea în capitala rusă că îi place să călătorească la Moscova și că cele două țări au multe interese comune. Șefa executivului german a mai spus că „a discuta cu cineva este mai bine decât a discuta despre cineva”.
Angela Merkel şi Vladimir Putin s-au întâlnit în decembrie la Paris într-o nouă încercare de încetare a focului din estul Ucrainei. De asemenea, Rusia şi-a exprimat sprijinul pentru un plan de pace în Libia elaborat de Germania.
Nu se ştie încă dacă Merkel și Putin vor căuta o soluţionare paşnică a conflictului din estul Ucrainei. Cu siguranță însă subiectul va fi principalul punct al agendei întâlnirii cvadripartite Merkel-Putin-Macron-Zelenski ce va avea loc în primăvară la Berlin.
Cea mai recentă vizită a cancelarului Angela Merkel în Rusia avusese loc în 2018. În mai 2015, Merkel s-a deplasat la Moscova pentru a lua parte la ceremoniile de marcare a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Cât despre tensiunile dintre SUA și Iran, ultima informație este că republica islamică și-a recunoscut abia sâmbătă dimineața vina pentru doborârea avionului ucrainean care opera pe cursa Teheran – Kiev. Accidentul s-a soldat cu decesul a 176 de persoane. „O mare tragedie şi o eroare impardonabilă”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani.
Amirali Hajizadeh, șeful Forței aerospațiale din cadrul Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran, şi-a asumat sâmbătă „responsabilitatea totală” pentru doborârea avionului ucrainean de pasageri miercuri, la Teheran. „Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident”, a mai spus Hajizadeh. El a precizat că avionul Boeing a fost identificat în mod greşit drept rachetă de croazieră şi a fost doborât cu o rachetă cu rază scurtă.