În curând, vom putea spune adio cozilor interminabile de la ghișeele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), promite ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, acesta anunță că instituția va intra în epoca digitalizării, odată cu noua reformă a întregului sistem de plată a taxelor și impozitelor.
Potrivit lui Cîțu, sistemul ANAF va fi schimbat în întregime, astfel încât cetățenii să-și poată achita dările la stat direct din aplicațiile pentru dispozitive mobile. De asemenea, arhiva electronică va fi modernizată în cel mai scurt timp posibil, urmând ca serverele Ministerului de Finanțe să fie intercnectate cu cele ale altor instituții.
De altfel, ministrul a insistat în ultimele sale ieșiri publice asupra importanței informatizării sistemului de colectare de la ANAF, măsură văzută drept singura soluție pentru creșterea veniturilor bugetare. „Digitalizarea a fost mereu lăsată la o parte”, consideră Florin Cîțu, care anunță că acesta este principalul obiectiv al mandatului său.
„Am spus din primul moment, de la audierile din Parlament, că dacă vreau să las ceva în urmă la Ministerul Finanţelor este proiectul de digitalizare şi informatizare. Putem toţi să ne jucăm cu taxele cu codul fiscal şi asta s-a întâmplat în ultimii ani.
Putem să le creştem, să le scădem, să complicăm codul fiscal sau să încercăm să-l facem mai simplu, dar digitalizarea a fost mereu lăsată la o parte.
Şi cred că impactul pentru colectare se va vedea şi se poate face în 2020 mai mult decât în 2019 doar prin informatizarea sistemului, Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF.
Dacă vrem să creştem colectarea, singura soluţie este să ne uităm la informatizare şi la digitalizarea sistemului ANAF şi Ministerului Finanţelor Publice”, a declarat Florin Cîțu, precizând că îmbunătățirea sistemului de colectare a avut un impact pozitiv în state precum Polonia și Bulgaria.
„A redus, și de fapt asta este a doua țintă, nu numai gradul de colectare, problema este gap-ul la TVA. Și în toate țările unde s-au introdus sisteme informatice, chiar și un sistem cum este SAF-T, gradul de colectare a crescut iar acest gap, diferența, decalajul fiscal la TVA a fost redus.
România din păcate este aici campioană în sensul negativ, la TVA. Astea nu sunt lucruri neștiute, le știm cu toții, dar e momentul să începem să le atacăm. Gap-ul la TVA este mare, gradul de colectare e mic. Două probleme pe care le avem, de ani de zile, pe care încă nu le-am rezolvat. Numai prin informatizare se pot rezolva”, a mai spus ministrul de Finanțe.