În fiecare zi, pe şoselele din România, sute de şoferi sunt opriţi de echipajele de poliţie dotate cu radar. În cazul în care îţi cunoşti drepturile, poţi scăpa de amendă. Aceste reguli vă vor ajuta să vă susţineţi drepturile şi să aveţi toate şansele să vi se anuleze procesul verbal. Drepturile pe care orice şofer trebuie să le ştie în cazul în care este oprit de către un echipaj de poliţie.
Poliţistul trebuie să aibă asupra lui şi să vă prezinte certificatul de omologare a aparatului radar de către Biroul Român de Metrologie Legală, buletinul de verificare metrologică în termen de valabilitate, respectiv 12 luni de la data efectuării verificării şi autorizaţia de operator radar pentru cel care vă încheie procesul-verbal. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi
Cum pot fi declarate nule amenzile de circulaţie
Ordonanţa 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor prevede că agentul care constată contravenţia se numeşte agent constatator. Agentul constatator este şi cel care aplică sancţiunea, altfel procesul-verbal este lovit de nulitate absolută. Dacă un agent constată contravenţia, dar procesul-verbal este întocmit de un alt agent, procesul-verbal este nul, nu are nici o valoare şi în urma contestaţiei dumneavoastră instanţa îl va anula, astfel că va anula şi amenda şi punctele.
Agentul constatator are obligaţia să aducă la cunoştinţă contravenientului că are dreptul de a avea sau nu obiecţiuni pe care să le înscrie la rubrica „alte menţiuni” sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal. Deci, dacă la rubrica „alte menţiuni” nu este completat nimic, atunci procesul-verbal este nul de drept. Şoferii au dreptul să ceară legitimaţia care atestă că au dreptul de a lucra pe maşină de radar, în cazul în care sunt opriţi în urma unui filtru al poliţiei.