Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a vorbit despre criza din spitalele din România, pe fondul pandemiei de coronavirus și a spus că, din numărul total de cazuri, 20% sunt în rândul personalului medical.
Președintele Societății de Microbiologie a vorbit, la Digi24, despre demisia lui Victor Costache din funcția de ministru al Sănătății, cerută de Ludovic Orban.
„Nu pot să comentez pentru că nu cunosc motivele, pot doar să spun care sunt provocările. Trebuie să ne concentrăm pe continuarea funcționalității spitalelor, altfel vom avea probleme foarte seriose. Multe cazuri sunt în rândul personalului din spitale, în jur de 20% din totalul cazurilor”, a spus Rafila la Digi24.
Alexandru Rafila a spus că testarea în masă a bucureștenilor pentru coronavirus nu este utilă și nici nu crede că acest lucru este posibil din punct de vedere logistic.
„Nu cunosc acest proiect, din punct de vedere tehnic nu este posibil și nu știu dacă este util. Această testare în masă nu poate avea vreun beneficiu și ar necesita o logistică pe care nu știu dacă o putem face”, a mai spus președintele Societății de Microbiologie.
Ludovic Orban a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Nelu Tătaru va ocupa funcția de ministru interimar al Sănătății. Acesta ocupă momentan funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.
Referitor la viitorul înlocuitor al lui Costache la șefia Minsiterului Sănătății, Alexandru Rafila spune că acesta ar trebui să vină cu o echipă bună, care să gestioneze eficient criza de coronavirus din spitalele românești.
„Bănuiesc că o să fie numită o altă persoană la conducerea ministerului. Important este să aibă o echipă bună, iar situația din teren, dacă nu vom reuși să facem funcționale direcțiile de sănătate publică, o să fie foarte greu să gestionăm.
Cred că poate fi acordată o importanță mult mai mare Institutului de Sănătate Publică”, precizează Rafila.
Președintele Societății de Microbiologie mai spune că în acest moment trebuie găsită o schemă pentru ca personalul medical diagnosticat cu coronavirus să poată fi înlocuit de echipe de rezervă, pentru ca spitalele să poată funcționa în continuare.
Referitor la gestionarea echipamentelor medicale de protecție, Rafila spune că responsabilitatea intră în rândul celor care se află la conducerea unităților medicale.