Alertă națională: sute de mii de ouă contaminate cu Fipronil, pe mesele românilor

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
23/01/2019, 20:12
Alertă națională: sute de mii de ouă contaminate cu Fipronil, pe mesele românilor
Sute de mii de ouă contaminate cu fipronil au ajuns pe mesele românilor

Sute de mii de ouă contaminate cu fipronil au fost descoperite la o fermă avicolă din județul Olt. Acestea aparțineau societății din Teleorman la care fusese depistată anterior substanța interzisă în ouă. Inspectorii DSV au confiscat pese 300.000 de ouă, însă mai mult de 280.000 de bucăți au ajuns deja pe mesele românilor. Conform unui comunicat transmis, miercuri, de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, au fost prelevate probe de ouă și teste de sanitație, de la o fermă ce aparține aceleiași societăți din județul Teleorman, pentru analiză, scrie mediafax.ro.

„La sediul unității sunt sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi dirijate, conform procedurilor, către unități autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse. Din datele anchetei a reieșit că 285.570 de ouă (producția din perioada 15 – 18 ianuarie) a fost comercializată în următoarele județe: Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București”, este menționat în sursa citată.

Sute de mii de ouă contaminate cu Fipronil au ajuns pe mesele românilor

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt arată și ce este fipronilul, substanța depistată în ouă. „Fipronilul este un ingredient obișnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor și căpușelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman. Organizația Mondială a Sănătății clasifică fipronilul printre substanțele chimice cu ”grad de pericol moderat” la om, pornind de la testele pe animale.

Alertă națională: sute de mii de ouă contaminate cu Fipronil, pe mesele românilor
Inspectorii DSV au confiscat pese 300.000 de ouă, însă mai mult de 280.000 au ajuns pe mesele românilor

Nu are un efect cancerigen dovedit dar, în doze mari, poate provoca tulburări neurologice și vărsături, în special în caz de ingestie voluntară (tentativă de suicid). Se apreciază că riscul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, având în vedere concentrațiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg). Experții consideră că nu există nici un risc pentru consumatori, dacă o persoană cu o greutate de 60 kg, consumă opt ouă cu cea mai mare concentrație de fipronil detectată până acum (1,2 mg), într-o zi”, arată instituția.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×