Iarna își va intra pe deplin în drepturi încă din primele zile ale lunii decembrie, susțin specialiștii Adminsitrației Naționale de Meteorologie, care avertizează că vom avea parte de viscol și ger năprasnic, iar temperaturile vor înregistra scăderi dramatice. Mai concret, stratul de zăpadă va ajunge până la 30 de centimentri, în vreme ce mercurul din termometre va indica valori de până la -20 de grade Celsius.
Nu mai încape îndoială că ne așteaptă una dintre cele mai aspre ierni din ultimele trei decenii, mai ales că în următoarea perioadă, România va fi afectată și de întâlnirea unui anticiclon puternic ce vine dinspre nord-estul continentului cu un ciclon de origine mediteraneană. Potrivit meteorologilor, intersectarea celor două fenomene va crea condițiile perfecte pentru un viscol cum nu s-a mai văzut de foarte multă vreme, în special în partea de sud a țării.
Totodată, la începutul lunii decembrie a fost semnalată o încălzire stratosferică la nivelul Siberiei care ar urma să aducă ninsori abundente în cea mai mare parte a teritoriului. Temperaturile încep să scadă semnificativ încă din prima zi a iernii calendaristice, iar pe data de 4 decembrie acestea ar putea atinge chiar și pragul de -20 grade Celsius.
În așteptarea urgiei, ne putem bucura de ultimele zile ale celei mai călduroase luni noiembrie din ultimii ani, conform măsurătorilor meteorologice. Pe tot parcursul perioadei, temperaturile s-au menținut mult sub normalul ultimilor ani, ceea ce nu poate decât să ne bucure, chiar dacă trecerea bruscă la sezonul rece nu este foarte benefică pentru sănătatea noastră, întrucât sporește riscul de îmbolnăvire.
„Până la acest moment, primele două decade ale lunii noiembrie, indică posibilitatea ca această lună să fie cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice. Avem, la acest moment, o abatere termică pozitivă de 7 grade faţă de cât ar fi normal să se înregistreze într-o lună noiembrie, în ţara noastră.
Trebuie să ne bucurăm că, începând de miercuri şi până vineri, dar şi pe parcursul zilei de sâmbătă, vom avea precipitaţii. Veştile sunt bune, pentru că mai ales în jumătatea de sud a ţării, local în centru şi est, ne aşteptăm la cantităţi de precipitaţii în general cuprinse între 20 – 25 l/m, izolat 40-50 l/mp, în special în zona Carpaţilor Meridionali şi la altitudini mai joase. Acest lucru nu va face decât să determine o uşoară refacere a rezervei de apă din sol”, a mai spus directorul general al ANM