Comisia Europeană reclamă României întârzieri în aplicarea legislației UE. Nu mai puțin de 11 domenii sunt pe minus în viziunea acestora, printre ele regăsindu-se calitatea aerului, protecția naturii, serviciile financiare, armele de foc, energia sau protecția copilului. De altfel, pentru calitatea aerului Comisia solicită României și Croației să abordeze eșecul sistemic în ceea ce privește monitorizarea poluării și solicită țării noastre să se asigure că instalațiile industriale funcționează în baza unor autorizații adecvate.
Pentru protecția naturii, Comisia solicită României, Poloniei și Portugaliei să finalizeze rețeaua Natura 2000. Comisia Europeană a a trimis o scrisoare de punere în întârziere celor 3 țări pe motiv că nu asigură protecția adecvată a habitatelor și speciilor de interes la nivelul UE prin desemnarea de arii naturale protejate. Comisia mai solicită României să își alinieze legislația în domeniul asigurărilor auto la normele UE.
Pentru domeniul armelor de foc, Comisia îndeamnă insistent 20 de state membre, printre care și România, să transpună noile norme ale UE. Directiva UE revizuită, adoptată de statele membre în mai 2017, înăsprește controalele privind achiziția și deținerea legală de arme de foc. Statele membre au fost obligate să informeze Comisia cu privire la măsurile de transpunere pentru majoritatea dispozițiilor directivei până la 14 septembrie 2018.
Comisia lansează proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva mai multor state membre, inclusiv României, în ceea ce privește numărul de urgență 112, geoblocarea nejustificată și normele de securitate cibernetică la nivelul UE. În ceea ce privește migrația legală, Comisia îndeamnă României să asigure punerea în aplicare corectă a normelor UE privind permisele de ședere pentru resortisanții din țări terțe.
Comisia mai solicită României să elimine barierele din calea exporturilor de gaze naturale. În privința protecției copilului, Comisia solicită României și a altor 6 state membre să pună în aplicare normele UE privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor. La capitolul transport rutier, Comisia vrea să actualizăm conexiunea între registrele electronice naționale cu transportatorii rutieri și noua versiune a Registrului european al întreprinderilor de transport rutier.