Se anunță o veste bună pentru români! Câteva familii pot beneficia de un ajutor de la stat în valoare de 1.900 de lei. Se pare că, potrivit unui proiect de act normativ, întregistrat chiar în urmă cu puțină vreme la Senat, zeci de mii de cetățeni români pot primi un ajutor de 1.900 de lei. Mai exact, acesta oferă românilor acest ajutor financiar doar familiilor care au un ”venit mediu net lunar mai mic decât 1,5 salarii minime brute pe țară”. Iată cele scrise în documentul oficial: ”Sprijinul financiar se asigură prin acordarea unei indemnizații lunare de întreținere, în condițiile prevăzute de prezenta lege, în sumă netă echivalentă cu nivelul salariului minim brut pe țară la data stabilirii dreptului”, se arată în document.
De asemenea, în proiectul de lege este prevăzut și faptul că familiile monoparentale care sunt în situații dificile, pot beneficia de această sumă nu numai dacă aceștia au un salariu minim brut, despre care vorbeam mai sus, ci și dacă pruncii lor frecventează școala. ”Familiile monoparentale aflate în situație de dificultate beneficiază de indemnizația lunară de întreținere în condițiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învățământ organizate potrivit legii, cu excepția celor care le întrerup din motive medicale și nu înregistrează absențe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea notei la purtare”, se regăsește în proiectul de lege.
Motivul pentru care s-a ajuns la acest proiect, este faptul că românii au nevoie din ce în ce mai mult de ajutor, dat fiind faptul că există extrem de multe persoane singure care se îngrijesc de copii. ”În România sunt în prezent câteva zeci de mii de persoane singure care au în întreținere copii, din diferite cauze, pentru care asigurarea unor condiții de trai decente este un deziderat greu de îndeplinit. Ministerul Muncii nu știe, în statisticile sale, câte zeci de mii de familii monoparentale primesc alocație pentru susținerea familiei. Prin dispozițiile prezentei legi se reglementează modalități de sprijinire a familiilor monoparentale aflate în situație de difcultate, în scopul prevenirii separării copiilor de familie, având în vedere respectarea principiului interesului superior al copilului”, după cum se arată în expunerea motivelor inițiativei.