Adevărul despre mezelurile din România a fost spus de un angajat al unei fabrici. Acesta nu a ezitat și i-a transmis unui apropiat că a rămas îngrozit când a observat cum de fac, în realitate, toate aceste prodese pe care românii le cumpără cu drag pentru că sunt ieftine și satură. Bărbatul spune că există într-adevăr și carne în mezeluri, dar într-o proporție foarte mică, drept pentru care restul reprezintă o combinație de lucruri nocive.
„Înainte să mă angajez aici, mâncam mezeluri în fiecare zi. Le dădeam şi copiilor mei parizer, crenvurşti sau şuncă, fiind convins că sunt alimente sănătoase. Însă când am intrat în fabrică şi am văzut de fapt ce se pune în aceste mezeluri, m-am îngrozit. Piele, grăsime, zgârciuri, oase şi în general toate resturile intră în nişte maşini de tocat imense.
Pasta aceea este amestecată cu apă, multă sare şi tot felul de prafuri. Carnea propriu-zisă este într-o proporţie foarte mică”, a spus acesta. Culmea, conform legislației care este în vigoare încă din 2006, substanțele nocive sunt interzise. Totuși, de-a lungul timpului s-a demonstrat că foarte puţine produse respectă întru totul reţeta. Principala problemă a mezelurilor de pe piaţa autohtonă e chiar cantitatea insuficientă a materiei prime – carnea, sau calitatea proastă a acesteia.
Trebuie să știți că un raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, bazat pe date din 2010, indică în mod clar ce se întâmplă cu mezelurile. Astfel, mai ales parizerul, crenvurştii şi salamurile de vară au un conţinut de proteine cu 2% mai mic faţă de prevederile legale. Conform normelor toate mezelurile trebuie să conțină carne în proportie de cel puţin 10-11%. Producătorii se folosesc însă de carnea dezosată mecanic.
Aceasta reprezintă o pastă obţinută din tendoane, oase, pieliţe, în care proteinele sunt aproape inexistente. În mod evident, pasta este periculoasă pentru copii sau tineri, din cauza cantităţii ridicate de fosfor ce împiedica asimilarea calciului.