Adevărul despre dieta Dukan. Este adevărat că poți slăbi 20 de kilograme în 3 săptămâni?

Raluca Ogaru    Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
31/01/2019, 18:12
Adevărul despre dieta Dukan. Este adevărat că poți slăbi 20 de kilograme în 3 săptămâni?
Adevărul despre dieta Dukan

Este adevărat că poți slăbi 20 de kilograme în 3 săptămâni cu dieta Dukan, lucru confirmat și de multe vedete din România care au apelat la ajutorul ei. Regimul cuuprinde patru etape și presupune reducerea porțiilor și renunțarea la carbohidrați și grăsimi. În prima fază, cea numită și ”etapa de atac”, se comsumă doar proteine, iar în a doua, ”de croazieră”, se adaugă proteine și legume.

În cea de-a treia parte a dietei, ”etapa de stabilizare”, este permis să mănânci 100 de alimente, combinate după gust, iar în ultima, cea numită ”etapa de menținereși stabilizare a greutății”, presupune o alimentație normală, însă moderată. Despre această dietă a vorbit și nutriționistul Corina Zugravu.

Adevărul despre dieta Dukan

„Dieta Dukan în lumea medicală nu există. Este un regim care combină unele principii după care funcţionează alte diete. „Dukan“ pune accent pe stimularea metabolismului de către proteine,însă nu există în natură alimente care să aibă numai proteine. Dacă primele faze se lungesc prea mult,apar garantat carenţe mineralo-vitaminice”, a spus nutriționismul.

Adevărul despre dieta Dukan. Este adevărat că poți slăbi 20 de kilograme în 3 săptămâni!
Legumele se introduc treptat

Dieta Dukan

  1.  Etapa de atac trebuie ținută 9 zile, fază în care se mănâncă numai proteine. Printre alimentele recomandate sunt: carnea, laptele și produsele lactate, brânzeturile, ciupercile, fasolea, ouăle, mazărea și lintea. Legumele și dulciurile de orice fel sunt total interzise în prima fază a regimului. Alimentele permine nu trebuie prăjite, ci fierte ori preparate la aburi sau grătar. Dimineața în schimb, este recomandat să beți o cană de lapte cu două-trei linguri de fulgi de ovăz.
  2. Etapa de croazieră trebuie ținută 5 zile, iar în această fază se alternează zile în care se vor mânca doar proteine, cu zile în care sunt incluse și legume, pe lângă proteine. Legumele interzise sunt: morcovul, porumbul, cartofii și orezuul. Specialiștii recomandă ca legumele să fie introduse ușor în dietă, mai exact, câte una la o masă.
  3. Etapa de consolidare durează 10 zile, numărul de kilograme pe care ar fi trebuit să îl pierdeți până la această etapă. În primele trei- cinci zile se introduc fructe și cereale, dar și trei felii de pâine pe zi. Totodată, specialiștii recomandă și introducerea, în această fază, a orezului, porumbului, mazărei și a cartofilor. Important de menționat este că, în etapa de consolidare, ziua de ji va deveni una strictă, căci atunci se va renunța total la glucide și lipide.
  4. Etapa de menținere și stabilizare a greutății este o fază ce presupune regula numită mai sus, cea legată de strictețea din ziua de joi. Etapa permite, cu moderație, să mâncăm dulciuri și făinoase, însă nu mai mult de o porție pe săptămână. De asemenea, și prăjelile trebuie mâncate tot cu moderație.

Avantaje ale dietei:

  • Inventatorii acestei diete susțin că din prima săptămână scapi de 5 kilograme, apoi de 1-2 kilograme până la greutatea țintă, lucru neinfirmat de niciun specialist ori în urma unui studiu, dar fiind faptul că nu sunt studii clinice care să confirme acest lucru.
Adevărul despre dieta Dukan. Este adevărat că poți slăbi 20 de kilograme în 3 săptămâni!
Dieta Dukan are 4 etape
  • Un alt avantaj este că nu are limită la cantitatea de alimente, fiind vorba, bineînțeles, de cele permise.
  • Oferă sațietate
  • Nu sunt cunoscute date despre efectul ei negativ pe termen lung, însă nici când vine vorba despre efecte negative pe termen scurt nu sunt
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×