A murit torționarul Ioan Ficior! Avea de făcut 20 de ani de închisoare!

Raluca Ogaru    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
26/09/2018, 14:22
A murit torționarul Ioan Ficior! Avea de făcut 20 de ani de închisoare!
A murit Ioan Ficior. Tortionarul a murit in inchisoare!

A murit torționaruil ioan Ficior! Decesul a avut loc în penitenciar, acolo unde se afla după ce a fost condamnat la 20 de ani de temniță. Ioan Fecior a fost comandant al închisorii Periprava și a fost găsit vinovat de moartea a 103 deținuți politici!

Colonelul Ficior trebuia să le dea și 310 mii de euro daune morale unora dintre supraviețuitorii atrocităților petrecute în urma cu 6 decenii. Torționarul Ioan Ficior a fost trimis în judecată în august 2014, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese.

Ioan Ficior avea pe conștiință 103 morți

”Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament”, au arătat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în rechizitoriu.

Ioan Ficior nu este singurul torționar al României. Un caz asemănător a fost cel al lui Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat definitiv  la 20 de ani de închisoare, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar. Vişinescu este primul condamnat pentru fapte care au fost comise cu peste 50 de ani în urmă!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×