A murit Doina Cornea! Disidenta regimului comunist avea 89 de ani!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
04/05/2018, 08:14
A murit Doina Cornea! Disidenta regimului comunist avea 89 de ani!
A murit Doina Cornea

Doina Cornea a murit! Fosta disidentă a regimului comunist, ajunsă la vârsta de 89 de ani, a încetat din viaţă vineri dimineață, relatează News.ro. Anunţul a fost făcut pe Facebook de jurnalistul Dorin Chioţea.

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 în Braşov. Afost publicist, traducător, profesor, iar în perioada regimului comunist a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio „Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.

Doina Cornea a murit, dar rămâne în istorie

Doina Cornea a fost asistent universitar la catedra de limba franceză a Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din din Cluj. În 1980, a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin reţele de prieteni), „Încercarea labirintului”, urmat de alte patru traduceri-samizdat (din limba franceză), cărora le-a scris note şi prefeţe. În perioada 1982 – 1989, Doina Cornea a difuzat 31 de texte şi proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983, ea a fost concediată de la universitate şi supusă unor anchete, interogatorii și bătăi năprasnice.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×