A eșuat referendumul pentru familie: cauze și explicații

Sandra Popescu   
în Stiri de ultima ora
07/10/2018, 21:30
A eșuat referendumul pentru familie: cauze și explicații
A eșuat referendumul pentru familie: cauze și explicații

Referendumul pentru revizuirea Constituției în ceea ce privește redefinirea familiei a eșuat, iar acum experții încearcă să găsească acum cauzele și explicațiile acestui fenomen. Absenteismul la secțiile de vot a condus la eșecul procesului electoral din weekend-ul 6-7 octombrie. Cei care s-au prezentat la urne sau au dorit să facă asta au fost nevoiți să ajungă la urne până laora 21:00, atunci când s-au închis oficial urnele. Prezența la vot nu s-a ridicat la cel puțin 30% din persoanele înscrise pe listele electorale permanente, așa cum cere Legea 3/2000 pentru modificarea Constituției.

Lista permanentă pentru cei care au drept la vot pentru referendum indică un număr de 5.483/548 de cetățeni. Eșecul acestei inițiative se arată deja, deoarece deși avem doar datele de până la ora 19.00, este ușor de intuit că nu se va strânge procentul necesar validării votului în cele două ore rămase. Mai exact, la ora 19.00, doar 18.87% dintre alegători își exercitaseră dreptul la vot.

Așa arătau datele la ora 20.30, estimând prezența la vot, conform BEC, până la ora 19.00
Așa arătau datele la ora 20.30, estimând prezența la vot, conform BEC, până la ora 19.00

Eșec pentru referendumul familiei tradiționale

Datele care au fost deja înregistrate până la ora 16:00 în cursul zilei de duminică, 8 octombrie, a doua zi a referendumului, au arătat prezența de doar 15.21% la vot. Datele Biroului Electoral Central arată că în cele două zile ale coaliției pentru familie doar 2.781.981 de cetățeni români și-au exercitat votul. Nici ora de 19:00 nu a fost pentru cei pro familiei tradiționale, neajungând nici la 30% prezență la vot. Mediul urban indică faptul că 1.705.558 de persoane au fost la urnele de voturi, în mediul urban au votat 1.744.631, totalul fiind de 3.450.189. După publicarea eșecului referendumului, Curtea Constituțională va constata acest lucru, iar prin urmare, definiția familiei în Constituție va fi neschimbată.

Preşedintele USR, Dan Barna, a explicat după ce urnele s-au încheiat, că România este o națiune europeană, tolerantă și modernă. Potrivit numărătorii în paralel a USR-ului, prezența la urne ar fi fost pe întreaga zi de doar 19,5 %, ceea ce înseamnă invalidarea procesului electoral de azi și de ieri: ”Dincolo de incercările PSD-ALDE de a promova o guvernare prin frică şi minciună, România este o naţiune europeană, o naţiune tolerantă şi modernă, care a refuzat să facă paşi înapoi”, a declarat liderul USR.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×