Scrisoare deschisă a polițiștilor rutieri către Klaus Iohannis: ”Vă rugăm frumos, nu promulgați această lege!”

Raluca Ogaru    Sandra Popescu   
în Stiri de ultima ora
20/07/2018, 11:54
Scrisoare deschisă a polițiștilor rutieri către Klaus Iohannis: ”Vă rugăm frumos, nu promulgați această lege!” GALERIE FOTO

O scrisoare deschisă din partea Grupului Polițiștilor Rutieri din România a fost adresată președintelui Klaus Iohannis. În document, oamenii legii atrag atenția asupra consecințelor pe care le-ar putea avea modificarea Codului Rutier, care vizează presemnalizarea aparatelor radar. Polițiștii îi cer președintelui să nu promulge această lege, care ar putea fi un ”pariu cu viața cetățenilor” și îi solicită șefului statului să atace prevederile la Curtea Constituțională.

”Dorim, din nou, să tragem un semnal de alarmă prin care atenţionăm că numărul accidentelor rutiere, având cauză viteză excesivă, va creşte alarmant după intrarea în vigoare a acestei legi (vor muri peste 2000 de oameni în anul 2019)!!! Domnule Preşedinte, vă rugăm să nu promulgaţi această lege sau să atacaţi acest pariu cu viaţa cetăţenilor la Curtea Constituţională, întrucât considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituţiei, art. 22, alin. (1) «Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritatea fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate!»”, se arată în documentul Grupului Poliţiştilor Rutieri, potrivit News.ro.

Scrisoare deschisă a polițiștilor rutieri către Klaus Iohannis

În scrisoarea deschisă a polițiștilor rutieri către Klaus Iohannis, se arată că înainte de aceste propuneri nu au existat studii și nici nu a fost preluat modelul din alt stal al Uniunii Europene. Polițiștii spun că aceste modificări ale Codului Rutier ”nu fac decât să pună în pericol viaţă cetăţenilor acestei ţări prin nerespectarea limitelor de viteză în lipsa unui control din partea puterii statului”.

Potrivit art. 2 din O.U.G. 195/2002, «Îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice se fac de către Poliţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care are obligaţia să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora», iar impunerea modificărilor adoptate nu face decât să parafeze o Poliţie Rutieră total ineficientă în depistarea celor care produc accidente rutiere. Această lege nu face decât să pună o forţă, cum este Poliţia Rutieră, ce trebuie să asigure siguranţă cetăţeanului (1951 de morţi în anul 2017 din accidente), într-un bibelou inutil în prezenţa căruia se va respecta legea, iar în absenţa anunţată se va merge după bunul plac”, mai spun poliţiştii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×