E știut că piața imobiliară din România a scăpat de sub control, însă așa ceva este de necrezut: 500 de români au fost înșelați de un escroc! Acesta a luat 3 milioane de euro pentru apartamente în blocuri ilegale. Datorită ”Inspectoratul Pro”, cazul a fost descoperit și dat spre văzul lumii. Individul care le-a luat avansuri de 3 milioane de euro pentru apartamentele unor imobile ce nu respectă legea a fost arestat, dar eliberat după 30 de zile. Bărbatul, chiar dacă se afla sub control judiciar, a continuat să facă ilegalitățile pentru care a fost reținut. În acel moment, polițiștii au cerut arestarea acestuia, însă judecătorii au hotărâr să-l lase în libertate, în pofida faptelor sale.
Așadar, în Cluj, pe strada Miko Imre, Primăria a autorizat construcția a două imobile de opt etaje, în anul 2009. Constructorul Traian Floarea Ianson, de aproape 25 de ani, la acel timp, s-a îngrijit de vânzarea lor. Potrivit anchetatorilor, bărbatul nu a respectat proiectul și regimul de înălțime al acestora, care erau clar stabilite prin autorizațiile de făurirea lor. Printre ilegalitățile făcute de acesta se mai află și încheierea antecontractelor de vânzare cumpărare pe aceeași locuință. Într-unul dintre imobile a făcut apartamente, în loc de birouri, însă nimic din ce și-a plănuit s-a concluzionat, căci blocurile nu sunt terminate nici în ziua de azi.
500 de români înșelați de un escorc! ”A zis că e o garsonieră, suntem înconjurați de gunoi!”
Așdar, neprevăzutul s-a întâmplat, iar majoritatea oamenilor au decis să plece din apartamentele recomandate de acesta. O doamnă, dornică de o locuință nouă, a cheltuit chiar 50 de mii de euro pentru a-și face casa pe gustul ei. ”Noi am făcut terasa, aici era gunoi, a zis că e o garsonieră, suntem înconjurați de gunoi”.
Iar, după cum și consecințele vin odată și-odată, așa a fost și aici, căci unii păgubiți l-au dat în judecată pe Traian Florea Ianson. Primele plângeri au fost înregistrate în anul 2014, urmând ca în 2017 constructorul să fie trimis în judecată pentru înșelăciune agravată. În acel moment, erau identificate peste 130 de oameni în pierdere în perioada 2009-2016.