Propolisul este un produs apicol obținut de albine din rășina culeasă de pe mugurii şi ramurile tinere de brad, molid, arin, plop, mesteacăn, vișin, cireș, combinată cu secreții proprii. Numele de propolis provine din limba greacă, „pro” înseamnă „pentru”, iar „polis” înseamnă „cetate”, în traducere liberă fiind, astfel, „pentru cetate”. Mai exact pentru apărarea „cetății”, considerând stupul o cetate. Învățații din Grecia antică au observat cum își „tapetează” albinele stupul cu acest produs natural pentru a se proteja împotriva agresorilor externi și l-au denumit ca atare.
Propolisul provenit din această adevărată „farmacie a albinelor” distruge, conform cercetătorilor din domeniul medical, nu mai puţin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite și 30 de tipuri de virusuri!!! Propolisul este de departe cel mai puternic medicament antiinfecțios natural cunoscut. Iar tinctura de propolis este extractul alcoolic al propolisului, obţinută prin preparare la rece. Nota bene: „dintre produsele vegetale şi apicole administrate pe cale orală, soluţiile alcoolice şi hidroalcoolice sunt cel mai uşor asimilate de către organism, efectul apărând la scurt timp”, conform csid.ro.
Proprietățile terapeutice – antiseptice, antifungice și cicatrizante – ale propolisului fac din acesta unul dintre cele mai puternice, mai eficiente antibiotice naturale în tratarea a cel puţin 200 de afecţiuni. Iată în continuare 10 beneficii ale tincturii de propolis.
Tinctura de propolis, aplicată extern, pe zona arsă, are un efect dezinfectant, reparator și anestezic. Stimulează refacerea țesuturilor afectate și în cazul tăieturilor și altor răni, accelerând procesul de regenerare a celulelor sănătoase.
Tinctura de propolis este foarte eficace în vindecarea herpesului, oriunde ar fi acesta localizat, în zona bucală sau în cea genitală. În tratarea herpesului vaginal s-a dovedit chiar mai eficientă decât medicamentele clasice, obișnuite. Cercetările efectuate la Universitatea din Manchester (Anglia) au demonstrat că tinctura de propolis aplicată de trei ori pe zi a vindecat leziunile mai repede decât orice alt tratament.
Tinctura de propolis are capacitatea de a trata mai multe tipuri de infecții, inclusiv cele ale urechii medii. Otita este des întâlnită la sugari și copii, dar nici adulții nu sunt scutiți. Neglijarea otitei și lipsa unui tratament la timp pot afecta auzul, iar tinctura de propolis s-a dovedit foarte eficace în prevenirea și vindecarea acestei afecțiuni.
Un studiu de caz făcut la spitalul „St. Thomas’”, cel mai mare spital din Londra, pe un grup de 122 de copii cu vârste între 1-5 ani, a demonstrat că tratamentul cu tinctură de propolis și zinc reduce semnificativ riscul de apariție a unei noi crize de otită.
Prin acţiunea sa protectoare, dezinfectantă şi antiinflamatoare, tinctura de propolis tratează afta, gingivita, abcesele dentare, parodontoza și calmează durerile de dinți. Mai mult, datorită proprietăților antibacteriene, tinctura de propolis dezinfectează zona bucală, împiedică formarea plăcii bacteriene, protejând astfel împotriva cariilor.
Tinctura de propolis, prin proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatoare, tratează în mod natural răceala, care, de cele mai multe ori, vine și cu durere în gât. Aceeași acțiune benefică o are și în cazul laringitei, faringitei sau amigdalitei.
Tinctura de propolis este alternativă naturală pentru tratarea ulcerelor și gastritelor, în creștere exponențială din cauza alimentației dezordonate și dezechilibrate, a consumului în exces de cafea, alcool, tutun, somnului neregulat și insuficient, dar mai ales din cauza stresului care nu ne iartă în nicio zi. Sprijinite puternic și de bacteria Helicobacter Pylori.
Unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale, propolisul are proprietăți antiinflamatoare, efect antispastic, reglează secreția sucului gastric și ajută la cicatrizarea leziunile mucoasei stomacale. Și, foarte important, spre deosebire de antibioticele uzuale, nu provoacă reacții secundare.
Tinctura de propolis stimulează formarea de anticorpi și absorbția nutrienților în corp, fiind foarte eficient în menținerea la un nivel optim a sistemului imunitar. Consumul de propolis este foarte bine-venit în sezonul rece, când imunitatea se „chinuie”, ținând departe gripa și răceala.
Tinctura de propolis, luată în cure de lungă durată, câte 50 de picături înainte de mese, de 3-4 ori pe zi, induce un efect de blocare a celulelor maligne şi restabileşte echilibrul organic al bolnavilor de cancer. Înlătură, de asemenea, efectele nefaste ale radioterapiei și, așa cum am arătat mai sus, sporește capacitatea sistemului imunitar.
Tinctura de propolis ajută la tratarea prostatei şi adenomului de prostată, uretritei cronice, tumorilor vezicale, infecţiilor urinare, vaginitelor, leucoreelor (scurgeri vaginale), metritelor ulceroase (inflamații ale uterului) și chiar tulburărilor produse de menopauză.
Tinctura de propolis are efecte remarcabile în tratarea hipertensiunii arteriale şi a aterosclerozei, cu reducerea cantităţii de colesterol din sânge. Acționează asupra sistemelor capilare, reduce fragilitatea şi reface elasticitatea vaselor sanguine periferice datorită acţiunii vasodilatatoare a flavonoidelor naturale din componența propolisului (compuși polifenolici cu efect antioxidant).
Din cauza alcoolului conținut, tinctura de propolis este interzisă copiilor sub 7 ani în afara tratamentelor recomandate de medic. Tinctura de propolis nu se folosește dacă pacientul suferă de hepatite virale, toxice și metabolice, steatoză hepatică sau ciroză hepatică. Nici femeile însărcinate și nici cele care alăpteaza nu trebuie să ia tinctură de propolis. Nici nu se pune problema folosirii tincturii de propolis de către persoanele alergice la propolis sau care nu au voie să consume alcool.