Supărați că nu au primit vouchere de vacanță nici după o săptămână de proteste, zeci de mineri de la Salina Ocna Dej, o veche unitate din județul Cluj, specializată pe extracția sării geme în stare solidă, au recurs la o soluție radicală. Oamenii s-au blocat intenționat în subteran, sperând că astfel conducerea le va asculta solicitările și va rezolva această situație.
Într-un interviu acordat pentru Mediafax, unul dintre angajații minei a declarat că, în ciuda faptului că a purtat o rundă de discuții cu președintele Consiliului de Administrație al Salinei Ocna Dej, problema este în continuare departe de a se fi rezolvat. La rândul său, Viorica Dăncilă a promis că totul se va remedia în cel mai scurt timp, însă nici promisiunile premierului demis nu s-au mai concretizat.
„Am avut în cursul zilei de sâmbătă o întâlnire cu preşedintele Consiliului de Administraţie al Salinei Ocna Dej, luni ar trebui să aibă loc o şedinţă în care să se aprobe acordarea voucherelor de vacanţă. Ne-am săturat de promisiuni. A fost şi premierul Dăncilă la Dej, a vorbit ca să ni se rezolve problema, dar din păcate nu s-a întâmplat nimic”, a explicat acesta.
Nu este singurul protest de acest gen la care au recurs recent minerii din țara noastră. Și în Valea Jiului, angajații de la exploatările de cărbune Paroșeni și Uricani s-au autoblocat în subteran, ameninţând că vor intra în greva foamei. Protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36, care le garantează plăţi compensatorii şi vechime în muncă pe o perioadă de doi ani.
„La mina Paroşeni sunt 50 de mineri care protestează în subteran, iar alţi 35 au coborât în mina Uricani şi protestează acolo. Oamenii sunt disperaţi pentru că minele Uricani şi Paroşeni se închid definitiv, iar 300 dintre angajaţii acestor mine urmează să fie disponibilizaţi, în condiţiile în care Ordonanţa 36, care asigura plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani, nu a fost prelungită de Guvern. În luna august a fost discutat un asemenea act normativ, dar a primit aviz negativ de la Ministerul de Finanţe, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic„, a declarat preşedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.