Pe 16 decembrie 1963 se năștea în orașul teleormănean Roșiorii de Vede Rodica-Vasilica Nica, cea care avea să fie cunoscută în ultimii ani drept „Viorica-Vasilica Dăncilă”, după ce și-a schimbat prenumele la 18 ani și numele de familie după căsătorie.
Viorica Dăncilă a ieșit prima oară în evidență în 2004, când a candidat la primăria orașului Videle, dar a pierdut alegerile. Ea a intrat în „politica mare” după ce a fost numită europarlamentar din partea PSD. A stat în Parlamentul European timp de nouă ani și a stat la Bruxelles și Strasbourg până în ianuarie 2018, când a fost numită premier al României după ce PSD l-a demis pe Mihai Tudose.
Viorica Dăncilă a acționat ca premier timp de un an și jumătate ca o veritabilă „mână dreaptă” a liderului PSD, Liviu Dragnea. După ce acesta a fost însă condamnat pe 27 mai, în urma dosarului angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman și în urma rezultatului modest de la alegerile europarlamentare, Dăncilă a preluat frâiele partidului.
Viorica Dăncilă a purtat astfel povara unui partid măcinat de probleme de integritate și cu o imagine extrem de șifonată, în special din cauza măsurilor complet nepopulare pe care PSD le-a luat în domeniul Justiției.
Astfel, cu o echipă formată în jurul ei de Mihai Ffior și Eugen Teodorovici, Viorica Dăncilă a reușit să se impună la conducerea partidului și să devină candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale. Dăncilă a dus o campanie destul de bună, care a ridicat-o peste candidatul USR Plus, Dan Barna și a dus-o în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Acolo însă Dăncilă a pierdut la scor alegerile în fața lui Klaus Iohannis, iar după această înfrângere a fost mazilită de la conducerea partidului în mai puțin de 48 de ore. Acum așteaptă să fie reinstituită la șefia organizației de femei, promisiune făcută de echipa Ciolacu atunci când a renunțat la conducerea partidului.
Chiar dacă a fost o prezență meteorică pe prima scenă a politicii românești, Viorica Dăncilă va rămâne în memoria colectivă datorită seriei de gafe pe care le-a comis de-a lungul timpului. Ultimele dintre acestea sunt:
„Lupt împotriva unei țări în care să se regăsească toți românii”
„Sunt un om care sunt foarte corectă”
„Am vorbit despre un prejudiciu de imagine. Eu îmi doresc – există prezumţia de vinovăţie – nu vreau să se înţeleagă că o acuz de ceva pe doamna Laura Codruţa Kovesi sau că mă implic în justiţie, cred că justiţia trebuie să fie independentă – dar, dacă se adevereşte una din acuzaţii, atunci este clar că imaginea României va avea de suferit”
„Sunt oameni care vorbesc foarte bine, cu acel discurs foarte aplicat si iau decizii impotriva oamenilor. Uitati-va la Viktor Orban cat de frumos vorbeste! Sau Klaus Iohannis… Ludovic Orban, ca am spus Viktor”
De asemenea, deputatul Ovidiu Raețchi a publicat, la sfârșitul anului trecut, o listă cu 40 de gafe comise de Viorica Dăncilă la un an de la preluarea mandatului: