În cel mai recent raport al Consiliului Mondial al Aurului(WGC), se arată că lumea a consumat 4.345,1 tone de aur în 2018, în creștere comparativ cu 4.159,9 tone în 2017. În aceste condiții, mulți s-ar aștepta la o criză economică.
După anul 1967, cele mai mari achiziții de aur făcute de băncile centrale au susținut cererea mondială de metal galben cu un avans de 4% în cursul anului precedent, după cum au anunțat joi WGC.
De menționat este că cererea de aur pentru bijuterii a fost aproape neschimbată la 2.200 de tone, creșterea consumului în China, SUA și Rusia fiind contrabalansată de un declin major în Orientul Mijlociu și o scădere mică în Idia, al doilea cel mai mare consumator mondial.
De asemenea, conform sursei menționare mai sus, investițiile de retail în monedele și lingourile de aur s-au majorat cu un procent de 4% până la 1.090.2 tone,ce au fost susținute de o creștere de 22% a cererii în Iran până la 62 de tone. Cu toate acestea, interesul investitorilor financiar în metalul galben a fost unul modest,fondurile de tip exchange-traded funds plusând cu o cantitate de 68,9 tone de aur la deținerile lor în anul 2018, mai puțin însă față de naul 2017.
Situația a început însă să se schimbe în ultimele trei luni ale anului 2018, atunci când creșterea inconsecvenței economice atât în China, cât și în alte părți ale lumii a dus la turbulențe pe piețele financiare. În mod normal, aurul este considerat drept o investiție sigură în perioade de turbulențe politice ori economice.