Locuitorii din Bangladesh au fost evacuați după ce uraganul Bulbul a fost anunțat că va lovi satele aflate de-a lungul coastei în seara acesta, 9 noiembrie. Autoritățile preconizează că principalele două porturi ale țării ar putea fi lovite de valuri uriașe motiv pentru care locuitorii sunt în stare de alertă maximă.
Autorităţile din Bangladesh au evacuat până la această oră peste 300.000 de persoane din satele situate de-a lungul coastei, precum și din mai multe insule. A fost declarată stare de alertă, iar până la lovirea uraganului Bulbul urmează să fie evacuați peste 1,5 milioane de oameni. Se așteaptă ca valuri de doi metri și rafale de vânt care vor atinge chiar și 120 k/h să lovească principalele două porturi ale ţării, Mongla şi Chittagong și o bună bucată de coastă, informează AFP şi DPA.
De asemenea, se preconizează că uraganul care va lovi în seara aceasta va atinge uscatul în apropiere de Sundarbans, o zonă care găzduiește cea mai mare pădure de mangrove din lume. Această regiune prezintă multe brațe și canale din delta Gange-ului și este recunoscută drept habitat al tigrului de Bengal, o specie pe cale de dispariție.
Bangladesh este o țară lovită frecvent de urgane, motivul principal fiind zona în care se află.Cicloanele afectează în mod regulat țara și din păcate, foarte mulți oameni și-au pierdut viața de-a lungul timpului. Din nefericire, în ultimii ani frecvența și intensitatea uraganelor a crescut. În anul 2007 ciclonul Sidr a lăsat în urma sa peste 3.000 de morţi.
În luna februarie a anului trecut ciclonul Fani a produs zece victime. Prin comparație, în urmă cu 28 de ani, pe 29 aprilie 1991, mai multe regiuni din sud-estul Bangladeshului au fost lovite de un ciclon puternic în urma căruia și-au pierdut viața peste 100.000 de persoane, iar câteva milioane au rămas fără locuinţe.