Un român a devenit un adevărat subiect de scandal în Africa, un continent despre care se spune că este cel mai bogat în resurse naturale, dar pe care trăiesc cei mai săraci oameni. Nu toată lumea își acceptă soarta și în Senegal lucrurile par că se complică de la zi la zi. Se întâmplă lucrul acesta și pentru că aici sunt constant proteste împotriva nivelului de trai, dar mai ales împotriva modului în care sunt administrate resursele țării.
Evident că există și un vinovat suprem, de data aceasta președintele în funcție, Macky Sall. Șeful statului este acuzat că cedează resursele țării unor investitori controversați care își rotunjesc conturile, în detrimentul senegalezilor de rând. Culmea, vă vine să credeți sau nu, dar cel mai contestat personaj în Senegal în clipa de față este omul de afaceri de origine română Frank Timiș, nimeni altul decât inițiatorul proiectului “Roșia Montana”.
Între timp, omul de afaceri s-a stabilit tocmai în Australia, apoi s-a mutat la Londra. Acum este acuzat că a câștigat sute de milioane de dolari dintr-o tranzacție cu zăcăminte de gaz și petrol pe care le-a concesionat în mod suspect de la statul senegalez. Nici prin România nu a dus-o mai bine. Considerat ani de zile cel mai bogat român, acesta a fost fondator a zeci de companii ale căror afaceri n-au fost tocmai curate.
Născut în Borșa, Maramureș, Vasile Timiș a fugit în anii 80 în Australia unde a devenit ”Frank”. N-a stat prea mult timp la cutie și a început o carieră plină cu acuzații de trafic de droguri. Cu toate acestea, autoritățile n-au putut niciodată să le dovedească, deși au avut în față înșelătorii la bursă, o serie de falimente, dar și investiții în minerit, zăcăminte de gaz sau petrol. În România a venit cu afaceri în 1995.
La puțin timp a generat proiectul Roșia Montană, timiș fiind cel care a reprezentat compania Gabriel Resources în asocierea cu statul român pentru exploatarea zăcămintelor de aur din Apuseni. Vă reamintim că în prezent, proiectul este blocat și compania cere statului român daune de 4,4 miliarde de dolari. Da, citiți bine. Miliarde. Între timp, Frank Timiș este supranumit ”Împăratul resurselor din Africa de Vest”, asta și pentru că are afaceri în Liberia, Sierra Leone, Burkina Faso, Guinea Bissau, Coasta de Fildeș, Gambia și Senegal. În 2012, Senegalul semnează un contract care cedează drepturile de explorare și exploatare a două perimetre de gaz și petrol offshore, în largul coastelor Atlanticului. Compania care a preluat această concesiune? Este controlată de Frank Timiș și este înregistrată din Insulele Cayman