Un român, patron de patiserie în Marea Britanie, nu vrea să angajeze britanici „nu sunt destul de muncitori”. Acesta a declarat că britanicii nu muncesc la fel de mult precum compatrioţii săi.
Patiseria lui Ovidiu Şarpe se află in Burnt Oak, într-o suburbie aflată în nord-vestul Londrei. Patiseria se numeşte „Patisserie Romana”, iar toţi cei 16 angajaţi provin din România.
Bărbatul a dat România pe Londra încă din anul 1979.De atunci s-a lămurit de faptul că britanicii inventează scuze numai pentru a evita orele suplimentare şi ca nici nu au aptitudinile, nici hotărârea celor veniti din ţara sa natală.
El atrage atenţia că pentru românii care vorbesc între ei limba natală şi urmăresc posturi tv româneşti, este important să se integreze. Totuşi, afirmă el, „sper că guvernul înţelege că Marea Britanie are nevoie de români”.
„Sunt disperaţi să muncească. Sar imediat la oportunitatea de a munci. Dacă apar două ore suplimentare, se oferă. Un englez ar putea spune în schimb ‘da, dar nu duminica asta, cealaltă’ „, a spus Ovidiu Şarpe despre decizia sa de a angaja numai români.
„Ei muncesc din greu pentru a trimite banii peste hotare. De aceea vin aici. Muncesc din greu pentru a trimite banii acasă. De asemenea, este mai uşor pentru ei să comunice unul cu altul”, a mai spus patronul.
Citeşte şi: Irina Columbeanu a fost operată! Prima reacţie a Irinucăi după operatie
Citeşte şi: Bianca Drăguşanu s-a îmbogăţit după relaţia cu Tristan Tate
Românul a venit în Marea Britanie ca refugiat politic care fugea de regimul comunist al dictatorului Nicolae Ceauşescu, dar spune că a votat pentru Brexit deoarece acolo unde trăieşte el, britanicii au devenit o minoritate. Acesta are 72 de ani şi este tatăl a şase copii.
Burnt Oak este cunoscut sub numele de „Little Romania” datorită comunităţii imense de români, iar localnicii au ajuns să-i spună „Bontoc”, după modul în care numele este pronunţat de români, scrie Kentwood Post.
Românii i-au depăşit pe irlandezi şi au devenit a doua cea mai mare comunitate non-britanică din Marea Britanie după polonezi.
Ovidiu Şarpe spune că nu-şi permite să-i pregătească de la zero pe britanici. „Dacă iau un patiser englez trebuie să fac un curs intensiv, probabil de una sau două luni. Nu am timp să-i pregătesc”, a spus el.
Patronul român spune ca îşi tratează angajaţii mai bine decât în ţară, astfel afacerea lui merge ca pe roate, iar toţi angajaţii sunt mulţumiţi.
„Daca spui buna ziua in romana pe strada, 5 oameni intorc capul. Daca te duci la supermarketul Asda din Burnt Oak, poti sa ii spui Romasda: 80% dintre oameni sunt romani. Vorbesc in romana, se uita la televiziuni romanesti”, spune patronul roman.
Britanicii nu mai sunt la ei acasă, dacă vine vorba de partea care se numeşte „Mica Românie” Bărbatul în vârstă de 72 de ani concluzionează cu faptul că nu şi-ar da angajaţii români pe unii britanici doar datorită hărniciei concetăţenilor lui. Deasemenea, declara şi că românii s-au inmulţit în acest loc tocmai pentru că guvernul britanic i-a invitata să vină aici.