Ultimul interviu al lui Nicolae Ceaușescu. Ce declara președintele Republicii Socialiste România cu 126 de zile înainte să fie executat
Era luni, 21 august 1989, când pe prima pagină a revistei „Newsweek”, săptămânal american fondat în 1933, apărea tovarășul Nicolae Ceaușescu. Președintele Republicii Socialiste România, secretarul general al Partidului Comunist Român, comandantul suprem al Forțelor Armate, președintele Consiliului de Stat, președintele Marii Adunări Naționale, președintele Frontului Democrației și Unității Socialiste, președintele Consiliului Suprem al Dezvoltării Economice și Sociale, președintele Consiliului Național al Oamenilor Muncii, etc, etc, etc… Pe scurt Alfa și Omega țării în acea vreme. „Cârmaci înțelept”, „strateg vizionar”, „ctitor de geniu”, „erou între eroii neamului”, „cel mai iubit fiu al poporului” în măreața „Epocă de Aur”.
Peste fix 3 luni, mai exact 122 de zile, într-o joi, 21 decembrie, avea loc mitingul din fața Comitetului Central al partidului Comunist Român care declanșa mișcarea populară anticeaușistă în București, încununată cu executarea cuplului dictatorial 4 zile mai târziu, în ziua de Crăciun, 25 decembrie 1989, la Târgoviște… 126 de zile de la extaz la agonie.
Beneficiarii ultimului interviu acordat de Nicolae Ceaușescu au fost doi jurnaliști, Michael Meyer și Ken Auchincloss, și un fotoreporter, Peter Turnle, de la săptămânalul american amintit, „Newsweek”, pe care conducătorul suprem al României socialiste i-a primit pe 10 august 1989 la vila sa de la Snagov.
Nicolae Ceaușescu i-a primit pe ziariștii americani îmbrăcat lejer, nu la patru ace, într-un costum de vară obișnuit și încălțat cu pantofi simpli, care au „dat” prost în ochii oaspeților de peste ocean. „M-a surprins costumul său! Era dintr-o croială și un material absolut obișnuit, calitate ordinară. Pantofii erau unii ușori și gri, specifici Europei de Est, dintr-un fel de cauciuc care imită pielea. Văzusem pantofi identici în Rusia, la oameni obișnuiți, simpli. Nu erau pantofi eleganți”, și-a amintit fotoreporterul Peter Turnle pentru wowbiz.ro în urmă cu câțiva ani.
Nici lui Michael Meyer, jurnalistul care a i-a luat, practic, interviul, Nicolae Ceaușescu nu i-a făcut o impresie bună. „Mi-a întins o mâna moale și umedă. Atotputernicul conducător era, de fapt, un pitic nepieptănat. Părea obsedat de putere! Agita mâinile în timp ce răspundea la întrebări exact ca la un congres al Partidului Comunist. Translatorul său se chinuia să țină pasul cu el! Ne-a declarat, ritos, că a plătit datoriile externe, că România este singura țară din lume fără datorii și abia de atunci în continuare se va vedea superioritatea societății socialiste în fața celei capitaliste printr-o creștere extraordinară a nivelului de trai”, a povestit Meyer într-un interviu acordat postului de radio „Europa Libera”.
Și amintirile americanilor continuă în aceeași notă nefavorabilă lui Ceaușescu, cu foarte vagi aspecte pozitive. „M-a surprins când a început să vorbească. Părea că se exprimă greoi, că parcă se chinuie să pronunțe cuvintele. Avea gura căzută într-o parte, ca o paralizie în acea zona a feței. Parcă suferise un atac cerebral mai demult. A fost politicos și cooperant. Cred că era o experiență nouă să facă o ședința foto singur, cu un fotograf din Vest. Cum l-am așezat, așa a stat la poze. Dacă la interviu s-a vorbit în engleză și era nevoie de un translator, eu m-am înțeles cu el în franceză. M-a surprins plăcut că știa această limbă. Era amabil, însă când puneam aparatul la ochi, adopta poziția și atitudinea unui om mândru și puternic”, a povestit Peter Turnley.
Fotoreporterul de la „Newsweek” a revenit în România în zilele însângerate și confuze ulterioare executării lui Ceaușescu și „sinistrei sale soții” (vă aduceți aminte „sloganul”?). A venit în cadrul unui convoi umanitar. Într-una din zile s-a dus la Comitetul Central: „Am intrat în biroul lui Ceaușescu, acolo unde fusesem și cu câteva luni în urmă, în august. A fost așa ciudat… ceva parcă suprarealist… pentru că îmi aminteam foarte clar biroul din august… cu televizorul de acolo… iar în decembrie totul era ocupat de revoluționari… La acel televizor am văzut atunci imagini cu el mort, chiar în biroul lui!”.
Între amintirile lui Michael Meyer din cartea sa „Anul care a schimbat lumea: Povestea nespusă a căderii Zidului Berlinului” sunt detalii șocante din culisele interviului din august 1989 cu Nicolae Ceaușescu, în afara impresiilor „politice” despre un om care „voia să pară semeț și mândru, sigur pe el și pe poporul său, dar evident obosit și chiar ușor incoerent”.
Michel Meyer șochează prin amănunte… anatomice ale lui Nicolae Ceaușescu: „Am scris «ouă» în carnetul în care luam notițe. Și nu ca un comentariu editorial. Literalmente Ceaușescu avea testicule imense. Atârnau la modul grotesc pe un crac al pantalonilor săi simpli și moi, păreau că se întind pe scaun precum niște roșii strivite! El, un om atât de mărunt și «ele» atât de mari!”. Fără comentarii.