Trupul neînsuflețit al generalului Qassem Soleimani a ajuns în Iran! Oamenii au ieșit pe străzi să-i aducă un ultim omagiu

Trupul neînsuflețit al generalului Qassem Soleimani a ajuns în Iran! A fost momentul în care o mare de oameni a ieșit pe străzile orașului Ahvaz din sud-vestul țării. Toți voiau să-i aducă un omagiu generalului iranian, ucis la Bagdad, într-un raid iranian.

Trupul neînsuflețit al generalului Qassem Soleimani a ajuns în Iran!

De altfel, ceremoniile în memoria generalului au debutat încă din cursul dimineţii. Televiziunea de stat a început înainte de ora locală 08:00 un program în direct, arătând o mulţime îmbrăcată în negru, adunată în acest oraş din sud-vestul ţării.

Oamenii prezenți pe stradă arborează drapele roşii (culoarea sângelui „martirilor”), verzi (culoarea islamului) şi albe ornate cu sloganuri religioase, precum şi portrete ale generalului care comanda forţa Al-Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.

Oamenii au ieșit pe străzi să-i aducă un ultim omagiu

Lucrurile nu se opresc aici. Conform presei locale, oamenii plâng şi se lovesc cu pumnii în piept în sunetele unei melopei şiite.

De remarcat că trupul neînsufleţit al înaltului comandant iranian a fost adus cu un avion pe aeroportul acestui oraş din sud-vestul Iranului, locuit de o importantă minoritate arabă. Încă de la aeroport lumea a luat-o razna și a dorit să stea cât mai aproape de sicriu.

Omagiul naţional urmează să continue la Teheran, Mashhad (nord-est) şi Qom (centru) până la înhumarea rămăşiţelor pământeşti ale înaltului ofiţer. Evenimntul va avea loc marţi în oraşul său natal Kerman (sud-est).

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Qassem Soleimani era foarte popular în Iran şi chiar se discuta de o eventuală candidatură al lui la preşedinţie. Totuşi, el era mai puţin cunoscut în afara regiunii.

„În Iran era mai important decât preşedintele. Discuta cu toate facţiunile, avea linie directă cu liderul suprem şi se ocupa de politica regională a Iranului”, a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation.

 

 

 

 

 

Taguri: SUAmoarteIran