Orice copil moștenește anumite trăsături de la părinți, cele mai multe sunt transmise genetic de către mamă, cum ar fi cele legate de cromozomul X. De la tată se poate moșteni sexul copilului și fertilitatea, în cazul femeilor.
Potrivit cercetătorilor, există trei moduri principale prin care se transmit anumite gene. „Prima este printr-o gena dominanta. De exemplu, culoarea ochilor caprui – daca oricare dintre parinti are aceasta gena dominanta, ea va fi transmisa catre copil”, a explicat doctorul Dawn Allain, director al Centrului Medical Wexner din cadrul Universitatii de Stat din Ohio.
Prin gena recesivă, ambii părinți trebuie să aibă gena pentu ca ea să poată fi transmisă copilului. De exemplu, în cazul culorii ochilor. Dacă un copil are ochii verzi, și mama și tata trebuie să aibă o astfel de genă, char dacă ei nu au ochii verzi.
„În sfârșit, există trăsături legate de cromozomul X, care se găsesc doar prin el și sunt transmise doar pe cale maternă”, a mai spus doctorul Dawn Allain.
Capacitatea de a slăbi, capacitatea de concentrare sau starea de spirit sunt doar câteva dintre trăsăturile pe care orice copil le moștenește de la mamă. De asemenea, felul în care îmbătrânim este determinat de genele pe care le-am moștenit pe cale maternă.
Cu cat ADN-ul mitocondrial sufera mutatii, cu atat imbatranim mai repede si ne apar riduri de expresie sau fire de par alb.
Mamele pot influența și starea de spirit a propriilor copii. De asemenea, memoria este transmisă pe cale maternă. Un studiu nou, publicat în Biologic Psychiarty, a descoperit că, încazul bolii Alzheimer, riscul genetic provine, în primul rând, de la mame.
În timp ce mama ne ajută cu grăsimea brună, tatăl este responsabil pentru volumul de grăsime albă din organism. La fel și în cazul cantității de grăsime depozitată în jurul organelor.
Începerea pubertății sau genul copiilor sunt dictate tot de genele paterne. Genele celor doi parteneri determină sexul copiilor, dar, la rândul lor, genele de sex pe care le transmit ei se moștenesc preponderent de la tați.
De asemenea, fertilitatea unei femei este influențată de gena pe care a moștenit-o de la tatăl ei. Daca centriolele nu sunt eliminate, de multe ori din cauza unei disfuncții genetice transmise de tată, femeia este sterilă, potrivit cercetătorilor.