Schimbarea la față a Domnului sau Obrejenia reprezintă sfârșitul verii și începutul toamnei. În această zi de sărbătoare creștinii ortodocși țin cont de câteva tradiții și obiceiuri pe care le păstrează cu sfințenie. Cu ocazia acestei sărbători calendarul ortodox arată că avem dezlegare la pește.
Schimbarea la față a Domnului amintește de o minune a lui Isus Hristos. Sărbătoarea se referă la ziua în care Isus a urcat pe Muntele Taborului să se roage și s-a schimbat la față în prezența ucenicilor săi Petru, Ioan şi Iacov. „Şi după şase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Şi S-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”. (Matei 17, 1-2).
Iată câteva dintre obiceiurile pe care le păstrează credincioșii:
În această zi de sărbătoare, consemnată în calendarul ortodox cu cruce roșie credincioșii duc la Biserică mere, pere, prune sau struguri pentru a fi sfințite și apoi le împart credincioșilor care iau parte la slujbă. În plus, astăzi se mai împart pachete cu fructe și bucate de post în memoria rudelor decedate.
O tradiție populară numită „Coliva de struguri” spune că boabele desprinse din ciorchini se oferă ofrandă în memoria rudelor plecate dintre cei vii. Din moși strămoși această tradiție atrage spor și sănătate în familie. Persoanele care au greșit trebuie să-și ceară iertare în această zi, în caz contrar vor fi pedepsite aspru.
Schimbarea la Față a Domnului este o sărbătoare aflată la granița dintre vară și toamnă. Asta înseamnă că este ultima zi în care gospodarii mai pot cosi fânul. Se spune că începând de mâine, după ce se încheie această sărbătoare iarba nu va mai crește și frunzele se vor îngălbeni. De asemenea, apele încep să se răcească și păsările migratoare își caută drumul spre țările calde.