Duminică, 3 martie, creștin ortodocșii prăznuiesc Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui 2019, iar tradițiile sunt din nou în prim plan! Această sărbătoare mai poartă numele de Duminica Înfricoșatei Judecăți, potrivit calendarului ortodox 2018!
În calendarul ortodox, Lăsatul Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paște: Duminica Înfricoșatei Judecăți – când se lasă sec de carne și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză.
Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui 2019 sau Duminica Înfricoșatei Judecăți deschide o săptămână pregătitoare pentru începutul Postului Mare.
Între duminica aceasta și Duminica izgonirii lui Adam din Rai este condensată întreagă istorie a mântuirii neamului omenesc, pentru că după aceea, pe parcursul Postului Mare, timpul acesta al istoriei să fie cumva răstignit pentru a fi îndumnezeit.
Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui 2019 ne ajută să gândim că toți vom muri și că toți vom ajunge la un moment dat să fim judecați de Dumnezeu, și avem șansa în timpul Postului Mare, prin pocăință, să dobândim un răspuns bun la această judecată. Din această duminică și până la Duminica Tomii nu se mai fac nunți!
Vasele în care se gătea sau mânca de dulce, se spălau și se urcau în pod, iar de aici erau aduse alte vase pentru mâncarea de post. Postul Sfintelor Paști era ținut cu sfințenie de comunitățile tradiționale.
Duminică, toată familia se așază la masă și trebuie să mănânce pe săturate, pentru că de acum încolo nu se va mai putea mânca „de dulce”. În trecut, în această zi se țineau cele mai mari șezători. Tinerii se adunau la o casă din sat, iar fetele aduceau gogoși și plăcinte calde.
Era ultima noapte în care se mai puteau distra, până la Paști. În unele zone, sărbătoarea se asemăna cu Revelionul, se juca mult, se mânca și se bea din abundență, și purta nume specifice diferitelor zone: Priveghi, Alimori, La Zăpostit, Hodăițe, Refenele, Opaiț. În Muntenia, petrecerea era familială: cei mici veneau la cei mari, copiii la părinți, finii la nași și aduceau câte un plocon, sărutau mâna gazdei și cereau iertare, pentru a intra împăcați cu toată lumea în Postul Mare.
1. Nu este bine să împrumuți obiecte sau bani în această zi. Se spune că dacă faci asta vei avea parte numai de pagube, iar sărbătorile nu vor fi unele fericite.
2. Nu e bine să consumi mâncarea nesarată. Bătrânii spun că dacă te zgârcești la sare și ceilalți se vor zgârci când le vei cere ajutorul.
3. Nu e bine să depui eforturi fizice mari ori să speli haine în aceasta zi. Dacă faci asta riști să atragi necazuri nu doar asupra ta ci și asupra celor dragi ție!