Vă prezentăm topul orașelor poluate din România! Fumatul se știe că ucide milioane de oameni, însă poluarea a depășit chiar și fumatul, în topul morbidității! Un raport al Organizației Națiunilor Unite arată că poluarea se face responsabilă pentru moartea a 8, 8 milioane de oameni în fiecare an, la nivel mondial!
Chiar dacă numărul fabricile și uzinele din România a scăzut, după ce acestea au dat faliment sau au fost vândute la fier vechi, numărul de mașini cu un grad foarte mare de poluare crește în țara noastră de la an, la an! Iar specialiștii spun că mașinile au un rol major în poluarea planetei!
„Nu e surprinzător acest raport. Consumul de produse a crescut semnificativ, inclusiv în România, ceea ce automat duce la mai multe deşeuri. Cresc astfel, substanţele care sunt eliminate în atmosferă. Aceste deşeuri, din ce în ce mai multe, sunt depozitate la gropile de gunoi, dar ele produc de câteva ori mai multe gaze cu efect de seră decât produceau în mod obişnuit”, a explicat pentru „Adevărul” Andrei Coşuleanu, expert în mediu şi fondator al organizaţiei Act for Tomorrow.
Deși Bucureștiul se afla pe locul 1 în topul orașelor poluate din România, în ultima perioadă a trecut pe locul 4! Iași, Cluj-Napoca și Brașov ocupă acum primele locuri în topul celor mai poluate orașe din România, realizat de AirVisual.
În Iași, concetraţia medie de particule în suspensie este de 27 de micrograme de metru cub. „Particulele în suspensie (PM10 şi PM2.5) sunt particule fine generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Multe oraşe din România depăşesc constant nivelul maxim acceptat de legislaţie”, arată specialiştii care au întocmit raportul AirVisual, în care au fost incluse peste 3.000 de oraşe.
Pe lista oraşelor cele mai poluate sunt incluse şi Ploiesti, Măgurele, Timişoara, Arad, Scheia şi Braniştea. La pol opus, în topul oraşelor cu cel mai curat aer se regăsesc Constanţa, Brăila şi Galaţi.
„E vorba de numărul mare de maşini care ajung în aceste zone de dezvoltare dar şi de faptul că se construieşte foarte mult în aceste oraşe mari. Din păcate, nu există nişte standarde de protecţia mediului în construcţie. Mai precis, constructorii nu au obligativităţi semnificative pentru a încerca să stabilileze praful şi alte tipuri de poluări care pot fi generate de o construcţie”, mai spune Andrei Coşuleanu.
Mașinile poluează atmosfera, mai ales când stau degeaba, blocate în trafic! Un clasament întocmit de indexul TomTom arată că Bucureştiul este cel mai congestionat oraş din Europa! „La noi, semafoarele nu sunt sincronizate astfel încât oamenii să stea foarte puţin în maşină. O maşină poluează de două ori mai mult când stă pornită în trafic”, susţine fondatorul Act for Tomorrow.