BNR a anunțat că „băncile încă nu s-au dezmeticit”. Taxa pe lăcomie pusă de Guvern ar putea aduce un dezastru în sistemul bancar din România. Consultantul de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu, spune că „nu există posibilitatea ca Banca Naţională să intervină la bănci”.
Oficialul BNR spune că taxa pe lăcomie a încurcat deocamdată băncile și nu se știe exact cum se va aplica. „Această Ordonanţă care a derutat foarte multă lume, a fost dată repede, băncile încă nu s-au dezmeticit, încă nu există o analiză riguroasă a textelor, pentru că nu există niciun fel de norme date de Guvern care să spună exact cum se aplică Ordonanţa. Unii încă mai întreabă: se va plăti trimestru de trimestru sau va fi o plată un calcul la nivelul anului.”, a spus Adrian Vasilescu.
Sistemul bancar din România ar putea suferi un dezastru, dacă taxa pe lăcomie nu va avea un text și o aplicare clară. Consultantul de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu spune că se încearcă purtarea unor discuții între instituția sa și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici. După ce între ministru și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au fost contre în presă, se pare că ministrul a cerut o întâlnire cu șeful BNR.
„Discuţia trebuie să aibă loc în singurul cadru legal în care se poate desfăşura, în Comitetul Naţional de Supraveghere a Macroprudenţialităţii”, spune Adrian Vasilescu. Consultantul BNR crede că ministrul Eugen Teodorovici ar trebui „să răspundă public Comitetului Naţional pentru Macroprudenţialitate şi să argumenteze punctual de ce crede că nu sunt oportune măsurile recomandate. Acest Comitet este făurit într-un sistem european şi îl au toate ţările europene. Noi ne-am chinuit doi ani şi jumătate cu un proiect de lege până când, în sfârşit, s-au făcut un asemenea comitet. Comitetul urmăreşte, în primul rând, riscurile care apar în sistemul financiar şi care pot să atace stabilitatea financiară a ţării.”
Consultantul de strategie al BNR spune că taxa pe lăcomie a venit într-un moment prost pentru sistemul financiar din România. „Astfel de situaţii au mai fost, nu este unica, dar de data asta contează contextul, şi contextul nu este potrivit pentru a veni un şoc în sistemul bancar. În orice societate, băncile au un rol foarte important ca să susţină creşterea economică a ţării, prin multe acţiuni. Banca Naţională susţine şi ea creşterea economică, pentru că şi ea a fost supusă prin şocuri, şi a fost pusă în situaţie de a se lupta cu inflaţia. Când inflaţia s-a dus la 5,40%, dobânda de politică monetară a Băncii Centrale ar fi trebuit să fie peste rata inflaţiei. BNR nu a putut să lovească peste rata inflaţiei, pentru că suntem într-o Europă în care dobânzile sunt în jur de 2% sau spre 0%, dobânda Băncii Centrale Europene”, a explicat reprezentantul Băncii Naţionale.