Macedonia din prezent și nordul Greciei au făcut parte din provincia romană numită Macedonia, iar ambele își revendică moștenirea culturală și istorică a lui Alexandru cel Mare. Astfel, Parlamentul Macedoniei a aprobat un amendament constituțional prin care dorește schimbarea denumirii țării în ”Republica Macedonia de Nord”. Potrivit stirileprotv.ro, prim ministrul și-a asigurat majoritatea necesară în ciuda boicotului naționaliștilor din opoziție, iar protestatarii adunați în fața parlamentului au denunțat ceea ce aceștia consideră un ”act de trădare”.
Dintre deputați, 81 au votat în favoarea schimbării numelui. De altfel, Grecia și Macedonia au ajuns la un acord privind numele, în luna iunie, însă Macedonia va începe să folosească noua denumire tocmai după ce acest lucru va fi aprobat și de parlamentul de la Atena. De menționat este că Grecia a blocat aspirațiile Macedoniei de a adera la UE și NATO din cauza numelui țării, despre care dezvăluie că sugerează cereri teritoriale privind o provincie din Grecia cu aceeași denumire.
Totodată, la începutul sesiunii parlamentare, premierul Zoran Zaev le-a transmis politicienilor că modificarea de nume ”va deschide drumul către viitor, viitorul european al Macedoniei”, dar și către NATO. Acordul vizează să pună capăt unul litigiu vechi de aproximativ 30 de ani. Acesta este susținut de UE și Statele Unite, dat fiind faptul că urmează calea spre aderare la UE și NATO.
Cu toate acestea, în Grecia acordul greco-macedonean se află în centrul unor discuții și riscă să pună la încercare fragila majoritate guvernamentală într-un vot asupra acestui subiect. După ce Macedonia și-a proclamat independența, în 1991, Grecia a venit cu anumite obiecții în privința denumirii țării vecine, ba chiar s-a și opus aderării acestui stat la NATO, cu amenințarea că îi va bloca și ambițiile de a devenii membru al UE.