Dacă ai susținut examenul de Bacalaureat 2018, sesiunea de toamnă noi te ajutăm cu subiectele și baremul de corectare la limba română! Astfel, îți poți evalua singur lucrarea, înainte să primești rezultatele oficiale!
Elevii au așteptat cu sufletul la gură ca Ministreul Educației Naționale să publice pe site-ul oficial – Edu.ro – subiectele împreună cu baremele lor de corectare. Cum subiectele nu mai erau chiar o necunoscută pentru elevii care tocmai ce au susținut proba la limba română a sesiunii de toamnă a examenului maturității, aceștia au așteptat baremul de corectare, pe care îl vei găsi mai jos, în articol.
Citește și Perle BAC 2018. Cele mai tari perle de la Bacalaureat
De menționat că elevii de la profilul real au avut de redactata un eseu în care să prezinte particularități ale unor texte poetice ce aprațin lui Lucian Blaga sau George Bacovia, iar cei de la uman au avut de dat piept cu poezii ale giganților Nichita Stănescu sau Tudor Arghezi.
Rețineți! Dacă sunteți menulțimiți de notele pe care le-ați putea obține, puteți depune contestații, însă aveți grijă că acțiunea reprezintă o sabie cu două tăișuri. Adică vă puteți trezi cu o notă mai mică decât cea inițială! Bacul din toamnă este abia la început și trebuie parcurse însă toate probele.
Primă probă scrisă, la Limba Română, a avut loc pe 20 august. În următoarea zi, pe 21 august s-a desfașurat evaluarea scrisă la Limba Maternă, iar pe 22 august va avea loc probă obligatorie a profilului (Matematică pentru Real și Istorie pentru Uman).
Ultima evaluare scrisă va fi susținută pe 23 august la probă la alegere a profilului (Fizică, Chimie, Informatică sau Biologie pentru Profilul Real, respectiv Geografie sau științe Socio-Umane pentru Profilul Uman).
Primele rezultate ale sesiunii de toamnă a bacalaureatului vor fi afişate pe 1 septembrie, până la ora 16.00, iar în aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 16:00 – 20:00. În perioada 2-5 septembrie contestaţiile vor fi soluţionate, iar pe 6 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
La sesiunea din vară, procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat, după soluţionarea contestaţiilor, a fost în vară de 69,7%, în creştere de la 67,7%, cu 2% mai mult faţă de rezultatele iniţiale. Numărul mediilor de 10 a crescut și el la 132, iniţial fiind înregistrate 104, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale.
44.401 contestaţii au fost depuse, iar după reevaluarea lucrărilor contestate, notele au fost modificate cu până la 0,5 puncte. Astfel, în cele mai multe dintre cazuri, peste 35%, notele au crescut cu până la 0,5 puncte. În aproximativ 20% dintre cazuri, după contestaţii, notele au scăzut cu până la 0,5 puncte. Prin urmare, au promovat 86.162 de candidaţi dintr-un total de 123.619 candidaţi prezenţi la examenul de Bacalaureat.