SRI și coronavirusul. Ce a propus Serviciul pentru combaterea epidemiei

SRI a propus autorităților un set de măsuri pentru combaterea extinderii epidemiei de coronavirus, însă numai o parte dintre ele au fost implementate de către autorități, scrie Libertatea.

Întârzieri la achiziții

”Primele informări de la SRI cu foarte multe date despre pericolul iminent al COVID-19 asupra României au venit, spre Ministerul Sănătății și ceilalți responsabili, pe 19-20 ianuarie. Din păcate, în acel moment, unele dintre sugestiile SRI nu au găsit înțelegere la Guvern, chiar dacă ministrul și oamenii din minister de acolo au insistat”, a declarat o sursă a ziarului.

Folosindu-se de relațiile amicale mai vechi cu China, SRI a reușit să obțină date suplimentare privind epidemia apărută la Wuhan și modul în care autoritățile chineze au combătut epidemia. Astfel, Adrian Streinu-Cercel și ceilalți specialiști de la Institutul Matei Balș au putut discuta prin teleconferință cu medicii chinezi, astfel încât aceștia au devenit siguri că epidemia nu va ocoli România.

În schimb, au fost ignorate unele recomandări legate de achizițiile materialelor necesare combaterii bolii.

”Una dintre primele propuneri care a circulat încă din ianuarie în mediile sanitare de la București a fost unirea tuturor forțelor pentru ca toate firmele de farmaceutice, dispozitive și aparatură din România, unele reprezentanțe, să-și folosească cunoștințele și să facă aprovizionări rapide. Ne puteam mișca repede, acum o lună și jumătate. Nu s-a realizat”, a declarat o persoană din industria farmaceutică.

Aceasta a dat exemplul Spaniei unde premierul s-a implicat personal pentru a obține echipamentele necesare  de la companiile farmaceutice, în timp ce România a folosit în continuare mecanismul greoi al licitațiilor, iar numărul testelor de coronavirus disponibil este mic.

”Totul a rămas la mâna spitalelor, care fiecare s-au trezit în magazie cu ce aveau sau comandaseră”, a declarat o sursă Libertatea.

Modelele de răspândire, greu de făcut

În schimb, Ministerul Sănătății a decis să folosească o investiție recentă făcută în Sectorul 1 care va permite tratarea la distanță a unor pacienți cu simptome ușoare.

”Unele dintre sfaturile SRI au fost urmate. De pildă, ei au sesizat că, dacă se va ajunge la situația ca bolnavii ușori să fie tratați de acasă, există în Sectorul 1 din București o mare investiție, într-un centru de, cu peste 300 de holtere. Iar bolnavii pot fi monitorizați din locuințe. Ministrul Costache și primarul Tudorache au marșat și au lansat proiectul pilot, folosit deocamdată pentru cei din centrele de contaminare. Au adăugat și brățările de puls, temperatură și localizare, ca să reducă tentația celor izolați de a părăsi locuințele”, a declarat  un responsabil din Ministerul Sănătății.

SRI nu exclude un scenariu în care să apară zone roșii de carantină ca în Italia, începând de săptămâna viitoare, însă estimările legate de răspânirea epidemiei în România sunt greu de făcut fiind îngreunate de modul în care se repatriază românii veniți din Italia.

”Din acest week-end se vor împlini două săptămâni de când au început să vină oameni masiv din Italia. Va fi dificil, pentru că mulți posibil contaminați au ajuns în urbanul mic sau chiar în rural, unde igiena e precară și oamenii mai puțin dispuși să stea în case sau chiar au nevoie să se miște pentru a-și procura mâncare”, susține un oficial.

Modelele matematice și statistice care să arate cum se poate extinde epidemia pe teritoriul României conțin multe necunoscute”, a continuat acesta.

În schimb, SRI are date exacte legate de materialele disponibile care pot fi rechiziționate în caz de extremă urgență.

Firmele de aparatură medicală au prin depozite, bine păstrate, stocuri de rezervă. SRI le-a monitorizat și le cunoaște. De pildă, se știe că mai sunt ceva ventilatoare prin depozite. Nu sute, dar mai multe zeci. Și tot așa, în privința măștilor, medicamentelor. Ele sunt localizate deja de către SRI, peste tot în țară”, a spus un specialist din industria farmaceutică.

Taguri: SRIcoronavirus