Ministrul demis al Sănătății, Sorina Pintea îi dă o replică dură lui Ludovic Orban, după ce prim-ministrul desemnat a afirmat că examenul de rezidențiat nu este absolut necesar, în condițiile în care vorbim despre absolvenți ai facultăților de medicină. Într-un interviu acordat recent, fostul oficial cataloghează drept „hazardate” declarațiile actualului premier, îndemnându-l, totodată, să citească legislația, pentru că aceasta le oferă tinerilor posibilitatea de a profesa ca medici cu competențe limitate, imediat după terminarea facultății.
„Îmi este greu să comentez ceea ce domnul Orban a declarat. Domnul prim-ministru desemnat nu știe că de fapt absolventul, la terminarea facultății, poate să lucreze ca medic cu competență limitată în spitale. De asemenea, cei care absolvă Stomatologia sau Farmacia pot să se încadreze direct, deci pot să lucreze, nu este ca și cum nu ar putea avea un loc de muncă. Pe de altă parte, am văzut că declarația dânsului se referă și la cifra de școlarizare.
Îi aduc aminte că există o legislație foarte clară în acest domeniu, cifrele de școlarizare se aprobă cu șase luni înainte de susținerea examenului de rezidențiat, pentru că este vorba de alcătuirea unor bugete pentru plata viitorilor rezidenți. Mai mult decât atât, se fac niște simulări legate de numărul de absolvenți dintr-un an, capacitatea de pregătire a coordonatorilor, a spitalelor. Eu îi propun domnului prim-ministru desemnat Orban să citească legislaţia şi apoi să folosească Sănătatea ca instrument politic. Nu este recomandat”, i-a transmis Sorina Pintea noului premier desemnat de președintele Klaus Iohannis.
Reacția ministrului demis al Sănătății vine după cea mai recentă luare de poziție a lui Ludovic Orban pe tema examenului de rezidențiat, care, spre nemulțumirea tinerilor din întreaga țară, nu poate fi susținut, în condițiile în care nu există în momentul de față un ministru al Educației care să dea aprobările necesare. Liderul PNL promite că va remedia această situație în cel mai scurt timp, însă ia în calcul și varianta ca examenul să fie eliminat, întrucât toți candidații sunt absolvenți ai facultăților de profil.
„Oricum, va fi o prioritate pentru guvernul nostru (n.r examenul de rezidențiat), vom lua rapid măsurile care se impun, mai mult decât atât, analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri, astfel încât să permitem unui număr cât mai mare dintre absolvenți să profeseze. De altfel, vă spun sincer că mă gândesc foarte serios, vom analiza și modul în care acest sistem funcționează în alte țări europene, și se pare totuși, că această formă de examinare este o formă de examinare care nu este absolut necesară, pentru că toți cei care participă la acest examen de rezidențiat sunt absolvenți ai facultăților de profil, sunt oameni care au avut, au fost la studii și au învățat ani de zile ca să capete dreptul de a profesa această meserie nobilă și dacă nu iau examenul de rezidențiat după ce au dat examenele la finalul facultății, ei nu pot să profeseze în meseria pentru care s-au pregătit”, a declarat Ludovic Orban.