Șoferii care au intrat, luni seara, în țară prin Vama Borș au avut parte de o surpriză plăcută din partea polițiștilor de la Rutieră. Aceștia i-au așteptat pe șoferi cu apă rece și cafea caldă! Inițiativa face parte dintr-o campanie care atrage atenția asupra pericolului accidentelor produse din cauza oboselii la volan.
Acţiunea a început la ora 22, când poliţiştii Serviciului Rutier şi cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Bihor, împreună cu polițiști de frontieră şi reprezentanți ai A.N.I.T.P. – Centrul Regional Oradea și ai C.P.E.C.A. Bihor s-au instalat pe Şoseaua Borşului, înainte de intrarea în municipiu.
Oamenii legii au oprit autoturismele care au intrat în ţară prin Borş şi le-au oferit şoferilor apă și cafea. Pe lângă prilejul de a se odihni înainte de a-şi continua călătoria, conducătorii auto au primit sfaturi cu privire la conducerea pe timp de noapte și conducerea preventivă. Iată care au fost sfaturile venite de la polițiști:
-Înainte de a pleca la drum, odihniți-vă cel puţin opt ore!
-Faceți o pauză la fiecare două ore de condus sau la 160 de kilometri!
-Călătoriți cu un partener care să observe dacă dați semne de oboseală sau, după caz, să preia locul șoferului!
-La primele semne de oboseală opriţi într-un loc sigur şi odihniţi-vă!
–Vizaţi au fost mai ales şoferii care au condus mii de kilometri pentru a ajunge în ţară. Poliţiştii spun că aceştia sunt cei mai expuşi unor accidente produse din cauza oboselii la volan.
„De asemenea, polițiștii de prevenire bihoreni au discutat cu conducătorii auto despre măsurile de siguranță pe care trebuie să le aibă în vedere atunci când pornesc la drum, pentru a preveni furturile din autoturisme, înșelăciunile, le-au transmis să își protejeze bunurile personale, să nu le lase nesupravegheate în autoturisme, să aibă grijă la cunoștințele ocazionale, pentru a nu fi victimizați”, a transmis comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Politia a înregistrat oboseala ca fiind un factor important în doar 3-4% din incidentele rutiere, dar alte studii ridică numărul acestora la 10%, chiar mai mare pentru accidentele petrecute pe autostradă și pe distanțe lungi.