Singura zi din luna septembrie în care luna va dispărea de pe cerul senin. Pe 29 septembrie e Lună Nouă

Pe 29 septembrie se va produce fenomenul de Lună Nouă, adică satelitul natural al Pământului nu va fi luminat de Soare pe partea vizibilă de pe Terra, fapt pentru care Luna nu se va vedea deloc. Cealaltă față a Lunii va fi puternic luminată, însă acea parte nu este vizibilă cu ochiul liber de pe Pământ.

29 septembrie: Lună Nouă. Ce înseamnă acest fenomen astronomic?

Începând cu 16 septembrie, luna este în descreștere până pe data de 29 septembrie când va ”dispărea” de tot de pe cerul senin. Începând din 30 septembrie, Luna va fi din nou în creștere (începe perioada de lună sinodică – până la următoarea Lună Nouă), urmând ca pe 14 octombrie noaptea să avem din nou Lună Plină (momentul astronomic în care suprafața vizibilă de pe Terra este complet luminată de Soare).

Încă din cele mai vechi timpuri, Selena (cum mai este numită Luna) a fascinat omenirea. Există câteva lucruri interesante pe care merită să le știi despre acest corp ceresc. De pildă, gravitația pe satelitul natural al Pământului este mai mică. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă asta, dacă pe Pământ ai 68 de kilograme, pe Lună te-ai simți mult mai ușor și ai avea aproximativ 12 kilograme, păstrând proporțiile.

Fazele lunii în luna septembrie. Sursa foto: astro-urseanu.ro

Luna are viață proprie, la fel ca Pământul

Puțini știu, dar și Luna, la fel ca Pământul, are viață proprie. Oamenii de știință au constatat că există seisme pe satelitul nostru, iar ele sunt produse în mare parte din cauza forței gravitaționale pe care o exercită Pământul. Cutremurele pot fi mult mai violente decât cele care se produc pe Terra, astfel că deseori pot fi observate crăpături de către roboții trimiși în spațiu, iar în urma seismelor se eliberează și gaze naturale.

S-a constatat că Luna se îndepărtează tot mai mult de  Pământ. Când s-a format, obiectul ceresc se afla la o distanță de aproximativ 22.000 de kilometri de Terra, iar acum se află la o distanță de 400.000 de kilometri, iar îndepărtarea continuă.