Mulți români așteaptă un an întreg ziua de 9 martie, când sunt prăznuiți cei 40 de Sfinţi Mucenici, iar în bucătăriile din toată țara miroase a mult așteptații mucenici. Fie că sunt moldovenești sau muntenești, mucenicii sunt o adevărată delicatesă, iar aceștia parcă nu au același gust când sunt făcuți în oricare altă zi din an.
ȘtiriMondene vă aduce cele mai bune rețete de mucenici, simplu de făcut, dar savuroase. În Moldova, mucenicii se fac dintr-un aluat asemănător cu cel al cozonacului, pe când în restul țării se prepară mucenici cu zeamă. Rețetele pe care vi le vom prezenta sunt foarte vechi și trebuie urmate cu sfințenie!
Ingrediente pentru aluat:
Ingredinte pentru fiert
Pentru servit
MOD DE PREPARARE
Se amestecă făina, apa și sarea și se frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm, din care se taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8. Dacă nu ai un aparat secial pentru asta, atunci trebuie să rulezi aluatul în fire subțiri, pe care săle împletești în forma cifrei 8. Pune apoi mucenicii tăiaţi pe hârtie, răsfiraţi și lasă-i să se usuce timp de o oră sau cât de mult timp îți permiți.
Pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apă, cu sare și zahăr – după gust. Când apa începe sa fiarbă, micșoreaza focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute. Mucenicii se servesc reci sau calzi, cu nucă si scorţisoară presărate deasupra. Atenție! Nu pune scorțișoara în oală, deoarece mucenicii vor deveni cleioși.
Sirop mucenici:
Făina se pune într-un vas de plastic, apoi în 50 de ml de frișcă călduță dizolvăm 1 linguriță de sare, 1 linguriță de zahăr și 50 g drojdie proaspătă. Se încălzește și restul de frișcă. Adaugăm în făină frișca în care am dizolvat drojdia, adaugăm restul de zahăr, coaja rasă de la lămâie , esența de vanilie, și 250 ml suc sau apă minerală și se frământă pânăce aluatul se desprinde de pereții vasului.
Adăugăm 150 ml ulei și continuăm să frământăm, după care aluatul se acoperă cu un prosop, până îli dublează volumul.
În acest timp, ne ocupăm de sirop. Se pune pe foc o cratiță cu 300 g zahar, coaja de lămâie, și 800 ml apă. După ce se topește zahărul, opri focul și adăugăm esența de rom.
După ce și-a dublat volumul, luăm aluatul și începem să facem niște fire subțiri, ca de covrigi, care mai apoi vor lua forma cifrei opt. După ce am terminat cu aluatul, mucenicii obținuți se dau la cuptorul preîncălzit până ce se rumenesc. Iediat cum i-am scos din cuptor, aceștia se introduc pentru scurt timp în sirop, apoi se dau cu miere. Dacă doriți, puteți presăra peste ei nucă pisată.
Pentru aluat:
Pentru sirop:
Pentru topping:
Mod de preparare: Se face maiaua, din drojdie, o lingură de zahăr și una de făină. După 10 minute, maiaua se adaugă peste făină și se fământă bine. Se lasă la dospit, unde își va dubla volumul. După aceea, se formează mucenicii din fire subțirele ca de covrig. Aceștia vor fi modelați în forma cifrei 8. Se pun apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor.
În cele 45 de minute cât au nevoie mucenicii să se coacă, facem siropul. Fierbem apa cu zahărul timp de 4-5 minute. Lăsăm să se răcească puțin și adăugăm mierea de albine și esența de vanilie.
Când mucenicii sunt gata, îi scoatem din cuptor, îi lăsăm să se răcească puțin, apoi îi înmuiem bine în sirop, după care presărăm nucă ras din beșug.